„Los Monstruos” de Enrique Sánchez Abuli

Titlul volumului apărut anul acesta la Editura craioveană Revers este, de fapt, puţin mai complicat, fiind vorba de o lucrare în trei limbi. „Los Monstruos/ Les Monstres/ Monştrii” este semnat în egală măsură de Enrique Sánchez Abuli, ca text, cât şi de Marian Mirescu, cel care a executat ilustraţiile, a îngrijit ediţia şi a coordonat tiparul de o excelentă calitate: coperte tari, hârtie interioară de calitate, imprimare în culori etc. Cu alte cuvinte, avem de-a face cu o carte-obiect, gen foarte de prizat de bibliofili şi subiect de colecţie.

Povestea poveştii
Ideea proiectului „Monştrii” a apărut în 2007, aşa cum precizează în prefaţă binecunoscutul autor BD, traducător, scriitor, artist Marian Mirescu, o dată cu apariţia unui volum de benzi desenate româno-polonez „Monstres without borders – Strach mie zna granic”. Ideea de a folosi motive tradiţionale ale fricii l-a inspirat pe implicatul Marian Mirescu să demareze un proiect amplu, cu colaborare transdanubiană, în special cu autorii sârbi. Primul volum al Monştrilor a fost prezentat în 2010, la Festivalul Internaţional de Benzi Desenate de la Belgrad, unde Marian Mirescu l-a întâlnit pe Enrique Sánchez Abuli, aflat în aceeaşi ipostază de invitat. Proiectul a devenit o trilogie, deoarece cuprinde alte două volume: „Alogen” (AH, BD!” 2013) şi „Samca” (AH, BD!” 2015). În fine, lucrarea discutată aici se constituie ca o încheiere a proiectului şi e atipică, atât ca format, cât şi pentru faptul că nu este un volum de benzi desenate.

Povestea monştrilor lui Abuli
„Los Monstruos” este povestea schimbărilor într-o comunitate rurală, schimbări care apar o dată cu apariţia unei familii de monştri care se stabilesc pe dealul de lângă comunitate. Schimbările apar mai ales în lumea animală, dar şi în flora şi clima zonei, şi sunt atribuite noilor veniţi deoarece şi comportamentul lor este atipic. Enrique Sánchez Abuli îşi dă drumul fanteziei şi cititorul poate degusta un întreg imaginarium delirant: povestea caprei lui Ontar îndrăgostită de un smochin, a găinilor care făceau ouă roşii, a vântului şi a râului răzbunător şi a multor altele. Deşi sătenii iau decizii radicale, anomaliile persistă şi intră în firescul uman. O parabolă a schimbării în care statornic este doar sentimentul uman pe care Enrique Sánchez Abuli îl repetă obsesiv în sintagma „Lorena şi cu mine ne iubim”.

Povestea lui Enrique Sánchez Abuli
Autorul lui „Los Monstruos” este francez, dar numele are rezonanţa atipică deoarece este fiul autorului spaniol Enrique Sánchez Pascual. Este unul din cei mai cunoscuţi scenarişti de benzi desenate din lume, dar şi traducător. Seria care l-a făcut celebru în toată lumea este „Torpedo”, o poveste cu gangsteri, un polar noir, care va cunoaşte, în forma grafică a desenatorilor Alex Toth şi, mai ales, a lui Jordi Bernet, nu mai puţin de 15 albume. În 2018, o culegere inedită de benzi desenate „Torpedo” a apărut în Serbia în grafismul a 32 de desenatori sârbi.

În spatele poveştii
Aşa cum am menţionat la început, volumul cuprinde două variante în spaniolă şi franceză, aparţinând autorului Enrique Sánchez Abuli, cât şi una în română, în tălmăcirea spaniolistului Mihai Iacob. Sârbul Dragan Predić este autorul unei cuprinzătoare biografii şi bibliografii a autorului, iar Marian Mirescu, în afara bogatelor ilustraţii din text, este şi autorul unei inedite Addenda – Monster concept art, în care etalează atât desene tematice făcute de-a lungul vremii, cât şi unele din universul „mostruos” românesc, precum Statu-Palmă-Barbă-Cot sau spirite ale pădurii, dar şi o mică paletă de personaje reale din popularul craiovean: Olga nebuna, Scripcarul orb, Dansatorul, Piticul de pe taburet.

Viorel Pîrligras

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.