CÂNTECE

Cântece de ani 1913-1918 de Elena Mirescu, Editura Revers, Craiova, 2018, volum lansat într-o „pomenire de carte” în seara de Sf. Andrei, în ajunul Centenarului României, la Biblioteca „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova.

Scriu acum la suvenire
Să rămână de pomenire
Elena Mirescu

Este o culegere de „reportaje” aparte despre evenimente cunoscute istorice, dar și necunoscute, din viața tinerilor dezrădăcinați, a familiilor rămase cu grija acestora și grijile zilnice.
Cântec ostăşesc, Cântec din străinătate, Cântecul mobilizării 1913, În Valea Balcanului, Cântecul lui Vlaicu, Din cele petrecute în războiul din an 1916, Războiul şi dorul de soră, Rănitul din Bucovina, Cântec militar, Cântec de dragoste, Întoarcerea acasă…
„Cântecele” au fost scrise cu peniţă şi cerneală de culoare neagră şi de culoarea „granatului”şi c’un plaivaz p’un caiet, pe care s’au fost adăugate alte însemnături de-a lungul timpului, din care câteva au fost inserate în volumul acesta pentru a da seama şi de contextul cotidian, aşa cum „Cântecele” ar putea reda o stare de spirit, „l’air du temps”. Cartea, ca obiect, ar putea contribui de asemenea.

Vizualizare 3 articole - 1 la 3 (din 3 în total)
  • Autor
    Mesaje
  • #19480 Răspunde
    admin
    Keymaster

    Aici se dă startul discuției despre CÂNTECE 🙂

    #19488 Răspunde
    Maxim
    Vizitator

    Aceste caiete au supraviețuit în casa bunicilor paterni, fiind folosite, ici și colo, pentru probleme de aritmetică, vocabular româno-german, diverse și mărunte mementouri, dând seama de realitatea cotidiană de acum mai bine de o sută de ani într-o comună din plasa Balta Verde a județului Dolj

    Aprilie 26. 1916
    Problema No. 15.
    Un podgorean vinde odată 167 hl. de vin cu câte 45 de lei hectolitrul. Dacă cheltuielile de îngrijirea viei lui ereau de 2600 lei, ce câștig avusese el în acel an?

    A doua zi, miercuri:
    Problema No.16.
    Cineva câștigă 1700 lei pe an. Cât poate cheltui pe lună, dacă vrea să economisească 260 lei pe an?

    • Acest răspuns a fost modificat acum 3 ani, 12 luni de către Marian Mirescu.
    • Acest răspuns a fost modificat acum 3 ani, 12 luni de către Marian Mirescu.
    • Acest răspuns a fost modificat acum 3 ani, 12 luni de către Marian Mirescu.
    #21879 Răspunde
    Marian Mirescu
    Moderator

    Marian Mirescu on 28 noiembrie 2018 at 11:41
    Elena Mirescu, învăţătoare în sat Coșovenii de Sus, plasa Balta Verde, judeţul Doljiu. Soţul, Constantin, tâmplar-ebenist, sergent al Armatei Române, participant la cel de-al doilea răsboiu balcanic şi la primul, mondial.
    “Cântecele” au fost scrise cu peniţă şi cerneală de culoare neagră şi de culoarea “granatului”şi c’un plaivaz p’un caiet, pe care s’au fost adăugate alte însemnături de-a lungul timpului, din care câteva au fost inserate în volumul acesta pentru a da seama şi de contextul cotidian, aşa cum “Cântecele” ar putea reda o stare de spirit, “l’air du temps”. Cartea, ca obiect, ar putea contribui de asemenea.

    Eu, nepotul, am grijit-o. Să fie de prilejul Centenar.

Vizualizare 3 articole - 1 la 3 (din 3 în total)
Răspunde la: CÂNTECE
Informația ta: