Primul volum, 92 de pagini B5, Syndicart/Revers, decembrie 2023
într-o formă editorială specială:
DOSAR GRAFIC cu date prelevate relevate adunate de la anul 1963 la anul 2023 de Marian Mirescu în această culegere de desene secvențiale – prima ediție prototip [lucrare deschisă] [W.I.Perpetuity]
Etichetat: comics, dosar grafic, Graphic dossier, Marian Mirescu
- Acest subiect are 3 răspunsuri, o opinie și a fost actualizat ultima dată acum 16 ore, 1 minut de stamp_maker_online_nymt.
-
AutorMesaje
-
adminKeymaster
Aici se dă startul discuției despre “DOSAR 2103” 🙂
Marian MirescuModeratorDOSAR 2103
Un dosar grafic open sourcePrimul volum, dintr-o trilogie*, este un „teaser”, o provocare a imaginației, o invitare la o lectură neliniară, la răsfoire și desfoire, la despicarea revelației, la dubitare, generativ…
Este parte a unui univers explorat în mulți, mulți ani, într-o clipă de viață, în diverse forme: un volum de povestiri, lucrări BD, publicate în periodice, sau suspendate, precum un roman care a dat titlul volumului pomenit: „Transfer”, suspendat și el, precum Yorriquez, în povestază.
Vă propun o formă nouă de exprimare secvențială, într-un format inedit pentru un produs Syndicart, format B5, care conține planșe BD clasice și destructurate, sparte în foiri de imagini grafice din multiple surse iluzorii, cu rostuiri aparente…Un album BD, o carte ilustrată fără cuvinte? Un „dosar grafic”! pentru că așa a prins formă după o gestare de o jumatate de secol, în ani terrieni.
Închegarea poveștii în mintea lectorului capturat este un proces care, împărtășit, poate deschide căi noi „povestransei”, așa cum și DOSAR 2103 închide necuprinsul re-generării de realități, în remirări…
Volumul următor va adăuga mirare multiversală, pentru citiprivitorul călător, rătăcitor.
*Ultimul, poate al treilea, de căpătâi, prin închidere, va da marea iluzie a terminării…
Marian MirescuModeratorUn PROLOG video BD pe canalul nostru
Marian MirescuModeratorUn album BD tip IKEA, sau un „dosar grafic”
Cel mai recent titlu de la Syndicart este DOSAR 2103 de… MIRESCU, compus din „imagini trunchiate dintr-un viitor improbabil”, cum scrie Tudor Popa, care postează și fotografii la fel de improbabile parcă dintr-un dispozitiv retro-futurist gen „Blade Runner”.
Dacă paginile-document erau puse într-un dosar, puteai să te joci cu ele și să le asamblezi ca într-un puzzle, așa cum fac romancierii sau scenariștii… sau investigatorii, care lipesc pe panouri mari foi cu date, fotografii, transcrieri de discuții, stabilind relații, ajungând la o anumită logică, adică la o poveste.
Aici povestea este „trunchiată” voit într-o aparentă dezordine. Sau poate autorul vrea să lase impresia că o poveste complexă se ascunde în această dezordine aparentă și că ordinea se arată cititorului care vede „jocul” și acceptă să-l joace.
Nu știu dacă mai sunt cititori care să aibă răbdarea de a căuta mura sau para din zicale. Nu știu câți cititori ar fi atrași să deschidă „dosarul” cu coperte anoste cu geometrii simple black&white, cu titlu greu de citit și aproape fără autor. Cine a mai auzit de „autor de dosare”?
O poveste răsare ici și colo și una care pare foarte simplă, ceea ce nu e rău. Simplu înseamnă clar, dar ce facem cu celelalte părți, cele nerăsărite? Înapoi la… răsfoire! Și la răs-răsfoire, fie doar pentru a revedea câteva imagini mai elaborate care te invită să le parcurgi și să descoperi lucruri ascunse, care s-ar putea doar să adâncească blagian 🙂 misterul. Lucrarea este un W.I.P. zice însuși improbabilul autor: Work In Perpetuity.
Este o lucrare aproape fără cuvinte, iar printre cuvintele care sunt, trunchiate sau/și greu de recunoscut, trebuie să cauți sensuri… Probabil că autorul a vrut să rătăcești, pentru că, nu-i așa, drumul contează… Nu contează capătul, care nu e încununare, și nici începutul, care nu este încumetare, ci călătoria, iluzorie căutare – I.P. Orheianu
Este primul volum, o primă etapă a călătoriei, „Primul volum, dintr-o trilogie*, este un „teaser”, o provocare a imaginației, o invitare la o lectură neliniară, la răsfoire și desfoire, la despicarea revelației, la dubitare, generativ…”
Fiecare asamblează piesele în felul lui. Cine știe ce-i iese fiecăruia! „Autorul” mărturisește că ar fi curios să afle: „Închegarea poveștii în mintea lectorului capturat este un proces care, împărtășit, poate deschide căi noi „povestransei”, așa cum și DOSAR 2103 închide necuprinsul re-generării de realități, în remirări…”Volumul ăsta de documente, dosarul, vorba aia, este o mirare. Un teaser pentru ce va fi să fie. Dacă trezește curiozitatea e de bine.
Dacă se lasă cu așteptări e și mai bine.
La revedere în 2024! -
AutorMesaje