Lecție pentru lăsarea la vatră

„Lecție pentru lăsarea la vatră” este un volum de versuri de Constantin I. Iancu, apărut la editura Revers din Craiova, sub egida Syndicart, septembrie 2021. Este o ediție princeps și omagială. În septembrie 2021 s-au împlinit 34 de ani de la dispariția autorului.

Citesc copleșită de emoție cartea de versuri ale lui Constantin Iancu din 1982-1983, și îi mulțumesc lui Marian Mirescu pentru nobilul gest de a fi cules aceste versuri din manuscrise, pregătind cartea pentru tipar, din dorința de a păstra viu numele poetului.

Un om atât de plin de viață, cu umor, atașant, pe care, după desființarea Literatorului (la începutul lui 1983) l-am revăzut spre sfârșit de august 1987, în fața Universității din Craiova, fără să realizez că era pentru ultima dată.

Volumul conține „lecții” și „srisori” marcate de premoniții ale sfârșitului prematur, dar și de vizionarism și delicatețe trubadurescă. Pentru a vă convinge, vă invit să citiți toate poeziile reunite aici, dar mai ales Lecție despre chemare, Lecție despre premeditare, Lecție despre ducere și neîntoarcere, A doua scrisoare, A cincea scrisoare, A opta scrisoare, în fine, greu fiind de ales retranscriu Lecție despre îndrăgostitul de la țară: noapte bună, iubito/ peste câteva lacrimi/ dragostea mea va părăsi oraşul. Sau Lecție despre zbor: pasărea/ și cât abis pentru două aripi.

Prin publicarea Lecției pentru lăsarea la vatră, Constantin Iancu ne adună din nou pe cei dispăruți în valurile vieții sau dincolo de acestea.

                                                   Lorena Păvălan Stuparu, din Prefața cărții

 • Acest subiect este gol.
Vizualizare 1 articol (din 1 în total)
 • Autor
  Mesaje
 • #19723 Răspunde
  admin
  Keymaster

  Aici se dă startul discuției despre “Lecție pentru lăsarea la vatră” 🙂

Vizualizare 1 articol (din 1 în total)
Răspunde la: Lecție pentru lăsarea la vatră
Informația ta: