Carte-album de amintiri negru pe alb și-n toate culorile
seria AH, BD!
240 de pagini A5
data apariției: martie 2023
Etichetat: 1994, Bandes dessinées, comics, EUROCON, Gir, HELION, Jean Giraud, Marian Mirescu, Moebius, Timişoara
- Acest subiect are 18 răspunsuri, 2 opinii și a fost actualizat ultima dată acum O lună, O săptămână de admin.
-
AutorMesaje
-
adminKeymaster
Aici se dă startul discuției despre “MOEBIUS în România” 🙂
SebastianVizitatorCare este prețul și unde se poate comanda/face precomanda? Mulțumesc
Marian MirescuModeratorEDUARD PANDELE
martie 12, 2023
O carte foarte de nișă, deși vorbește despre un creator absolut indispensabil, un monstru sacru al benzilor desenate, un artist de geniu care a influențat generații întregi de creatori.Contradicția aparentă are un motiv foarte logic: chiar dacă Moebius e extrem de cunoscut la nivel internațional, în România el nu există. Nu s-a tradus nimic din opera lui, și nu i-au apărut decât desene împrăștiate prin ziare și reviste. Cu atât mai mult, prezența lui fizică în România a fost de-a dreptul uluitoare, ca un OZN zburând la oră de vârf deasupra Pieței Operei din Timișoara, într-un eveniment care s-a dovedit a fi, la rândul său, un alt OZN cultural (Euroconul din 1994, un festival dedicat artei și literaturii SF, a cărui efervescență și anvergură nu s-a mai reprodus niciodată).
Cine e Moebius? E Jean Giraud, un artist francez care s-a impus ca desenator de BD cu o serie western , “Blueberry” (inventată și scenarizată de Jean-Michel Charlier, unul dintre stâlpii uneia dintre revistele BD “cult” ale epocii, și anume “Pilote”). Pentru a nu amesteca oalele, Giraud decide să folosească două pseudonime distincte pentru cele două mari pasiuni ale sale: poveștile western (Gir) și poveștile science fiction (Moebius, nume inspirat de matematicianul german August Ferdinand Möbius, celebru pentru banda lui Möbius – o suprafață cu o singură față și o singură margine).
Ilustrațiile sale SF și coperțile de carte semnate începând cu anii ‘60, urmate de contribuțiile consistente la o altă revistă “cult” a anilor ‘70, “Métal Hurlant” (Arzach, Le Garage Hermetique…), îl transformă într-o adevărată vedetă. Îl întâlnește pe Alejandro Jodorowsky în timpul încercării ratate de a ecraniza “Dune”, iar din colaborarea lor se naște faimoasa serie “Incal”, o saga BD SF esențială.
A contribuit direct la costumele și scenografia unor filme SF faimoase precum “Alien”, “Tron” sau “Al cincilea element”.Ce e Eurocon-ul? E “porecla” CONvenției EUROpene de science-fiction. cea mai mare manifestare SF europeană, care are loc în fiecare an în alt oraș din Europa.
E “invenția” unor români, Vladimir Colin și Ion Hobana propunând, în timpul Worldcon-ului de la Heidelberg din 1970, organizarea unei alternative europene la Worldcon. România a găzduit Eurocon-ul în două rânduri, în mai 1994, la Timișoara, și în august 2001, la Atlantykron, “insula sefiștilor” de lângă Capidava, pe Dunăre, lângă Cernavodă.
În acest volum, Marian Mirescu e deopotrivă fan, arhivar, cercetător științific, scriitor, organizator și editor, tratând cu mult respect un subiect care îl pasionează, reușind să transmită pasiunea sa și altora (pe mine m-a trezit din somn de câteva ori, ca să se asigure că-mi predau contribuția la timp… sper că au mai pățit-o și alții). Rezultatul e o carte frumoasă și la propriu și la figurat, un volum alb-negru și color, un experiment punk, un colaj caleidoscopic, un portret fragmentat al unui creator BD și al unei anume epoci, epoca României post-revoluționare care trecuse de inflație și mineriade și care spera la mai bine în toate domeniile, inclusiv în… BD. Iar prezența unui asemenea monstru sacru în România era un uriaș pas spre normalitatea pe care ne-o doream cu toții.
O călătorie în timp, deci, realizată în primul rând prin recuperarea expoziției de benzi desenate din 1994 – găsiți aici planșe semnate de Marian Mirescu (“Aberration”), Viorel Pîrligras (“Vânătorul de mutanți”), Radu Clețiu (“Aventuri cu OZN”), Gabriel Rusu (“Eternul Adam”), Walter Riess (“O șansă pentru Moavida”), Radu Marian (“Detectivul Bruno”), Călin Stoicănescu (“A fost odată”), Constantin Jurcuț, Victor Trifan (“Android”), Ion Trif, Ioan Neagu (“Dracula”).
Apoi printr-o serie de articole-amintiri inedite scrise de Florin Leodor Dănilă, Marian Mirescu, Gabriel Rusu, Walter Riess, Sorina Șerbănescu, Dodo Niță, Marius Constantin, Alain Ledoux și subsemnatul, precum și printr-o colecție de articole apărute fie la momentul Euroconului, fie la momentul morții lui Moebius, în 2012 – articole semnate de Roberto Quaglia, Florian Munteanu, Călin Stoicănescu, Tony DiTerlizzi, Didier Pasamonik, Dragoș Cojocaru, Viorel Pîrligras și alții.
În cele din urmă, și probabil cel mai interesant pentru fanii lui Moebius, veți găsi aici o puzderie de desene originale pe care nu le puteți vedea nicăieri altundeva, pentru că sunt… dedicații. Unele dintre ele au chiar și povești frumoase, care sper că vă vor încânta cel puțin la fel de mult ca desenele propriu-zise 😉
Ca să rezum: dacă sunteți un fan Moebius “veteran” care crede că nu mai are nimic de învățat, volumul acesta vă oferă detalii inedite despre omul Giraud și desene inedite ale artistului Giraud. Dacă e prima dată când auziți numele Giraud, iar rândurile mele v-au stârnit curiozitatea, cartea vă va oferi și mai multe informații. Iar dacă vă interesează cât de cât istoria benzilor desenate românești, cartea surprinde un moment important dintr-o perioadă în care saloanele BD se țineau lanț iar efervescența creatoare era la apogeu.
Cu alte cuvinte, cumpărați această carte. Merită. Nu doar pentru că am semnat și eu câteva pagini 🙂
O găsiți pe Syndicart, alături de celelalte cărți editate de Marian (dintre care vă recomand fără nici o ezitare “Veșnicii” și “Quarter Anthological”). Lectură plăcută!
cedebede.blogspot.com
Marian MirescuModeratorGabriel RusuVizitatorGABRIEL RUSU, 14 mai 2023
„Moebius în România” a ajuns și la Cluj!!!! O carte eveniment, despre un eveniment important: participarea renumitului artist francez Jean Giraud (1938-2012), cunoscut sub pseudonimul „Moebius”, la primul și până în prezent singurul Eurocon (Convenția europeană de science-fiction) organizat în țara noastră, cel de la Timișoara din anul 1994.
O carte complexă, foarte bine documentată, scrisă cu sufletul și din respect pentru, poate cel mai important autor de benzi desenate al tuturor timpurilor.
Sincere felicitări Marian Mirescu pentru idee, pentru conținut, pentru munca susținută, dar mai ales pentru faptul că mi-ai permis să particip la acest proiect cu câteva gânduri scrise cu emoție, cu câteva fotografii și cu un desen inspirat din creațiile marelui artist. Însă, mai mult decât toate acestea la un loc, ai reușit să ne aduni, în paginile volumului și pe noi autorii BD români ai anilor ’90, generația de după Revoluție, pentru care Jean Gir „Moebius ” a fost și va rămâne mereu un simbol.ChristopheVizitatorGood size, beautiful layout, raw paper that helps the images bravo !
Please enjoy it !Marian MirescuModeratorMerci, Christophe.
It means so much coming from you
adminKeymasterCristian CiomuVizitatorMulțumesc lui Marian Mirescu pentru cartea despre acest genial artist al celei de a noua artă, banda desenată. Prezența lui Moebius în România a fost chiar un eveniment extraordinar de care au beneficiat doar participanții la EuROcon 1994 și acum avem cartea lui Marian Mirescu care în peste 200 de pagini evocă atât personalitatea lui Jean Giraud alias Gir și alias Moebius și prezența lui ca invitat de onoare la această ediție EuROcon desfășurată la Timișoara în perioada 26-29 mai 1994. Cartea începe cu mărturii ale unuia dintre organizatori, Florin Leodor Dănilă care evocă cu emoție și nostalgie amintiri ale clipelor magice pe care le-a petrecut cu Moebius și mai ales impresia puternică pe care i-a lăsat-o marele artist “de o modestie stranie, uneori punctată (din privire și vorbă) de ironie.” Vestea dispariției acestuia pe 10 martie 2012 , la aproape 18 ani după EuROcon Timișoara, a ignorat-o datorită impresiei cu care a rămas că acest mare artist părea “o primăvară” care înflorește mereu și a dobândit nemurirea prin opera sa. Urmează alte evocări dar și lucrări de bandă desenatăale unora dintre participanții la eveniment precum Viorel Pîrligras – invitat special, Gabriel Rusu, Walter Riess, Radu Marian, Călin Stoicănescu, Constantin Jurcuț, Victor Trifan și Marian Mirescu ale cărui lucrări au atras în mod special atenția și aprecierea din partea Marelui Moebius. Despre evenimentul EuROcon dar normal și despre Moebius mai scriu și Sorina Șerbănescu cu titlul plin de umor “EURO, pas și CON!” descriind reacția amuzantă și autoironică a artistului apropo de traducerea în franceză, ” euro con” =”euro prostovan” , Roberto Quaglia (Italia) care apreciază ca exceptional pe ansamblu EuROcon ’94 amintind și de unele minusuri organizatorice (inerente la amploarea acestuia) dar mai ales de participarea extraordinară din partea publicului și media din România unde “SF-ul este mai popular decât în aproape toate celelalte țări din Europa, sau poate chiar din întreaga lume” (iată ce afirmație măgulitoare, dar să nu ne culcăm pe laude că au trecut 29 de ani și lucrurile s-au mai schimbat!). Evocări mai sunt și de la membrii grupului BDC (Banda Desenată Craioveană) Viorel Pîrligras mare admirator ca și Marian Mirescu, al stilului grafic al Marelui Moebius caracterizat de linie clară și imaginația debordantă și Dodo Niţă mare fan bd devenit și un autor remarcabil de lucrări despre autori și istoria benzilor desenate din România și care prin relația de prietenie pe care o avea din 1990 cu Pierre Pascal, fost director al festivalurilor BD de la Angouleme, a contribuit direct la aducerea lui Moebius la Timișoara. Cartea lui Marian Mirescu “Moebius în România” conține și foarte multe fotografii care readuc imagini de la acest extraordinar eveniment de acum 29 de ani și astfel se scutură in mod fericit praful uitării care alfel amenința să rămână definitiv peste multe evenimente culturale de mare valoare așa cum a fost și EuROcon ’94.
Marian MirescuModeratorMulțumesc, Cristian, pentru atenția acordată 🙂
Cartea rămâne deschisă. O nouă ediție ese posibilă, în măsura în care vom mai primi „material”: mărturii, impresii, eseuri, fotografii, desene, benzi desenate…Marian MirescuModeratorMerci, Alain Ledoux, pour la PUB sur les groupes dediés à Jean Giraud MOEBIUS
MOEBIUS in ROMANIA…Moebius en Roumanie. Cela vous étonne un peu. Et pourtant c’est possible car en 1994 à Timisoara il fut l’invité d’honneur du Festival SF Eurocon 94. Sous la houlette de Marian Mirescu, cet ouvrage retrace la venue de Jean Giraud Moebius à travers nombreuses photos et dédicaces inédites. Très (trop) petit tirage que l’on ne peut que vous recommander….A tel point qu’un retirage est déjà annoncé avec une nouvelle couverture.
Pour commander (s’il en reste) vous pouvez le contacter à cette adresse: https://syndicart.net/contact/
Marian MirescuModeratorReacții:
Abia am primit-o. Citesc deja. Nu pot s-o las din mână… Felicitări și toată admirația…! Cartea ta mă motivează pentru ce urmează să fac – W.R.Je viens de recevoir les 3 ex de Moebius in România. Je tenais d’abord à te remercier de cet envoi et te féliciter pour l’ensemble de cet ouvrage (bien que je ne comprenne pas tout 😁). Ce livre est richement illustré de très jolies dédicaces et de superbes photos. – A.L.
Am primit cartea. Din ceea ce am văzut, este o colecție de articole, povești, citate… toate sunt foarte interesante și plăcute de citit. În plus față de BD-urile expuse la expozitie și multe poze… Este esențială pentru fanii lui Moebius (și pentru organizatori, de asemenea)! Iar dedicația este superbă! Vă mulțumesc! – R.B.
A venit cartea cu Moebius!
…E oarecum și o cronică a vremurilor respective… – T.P.- Acest răspuns a fost modificat acum 1 an, 5 luni de către Marian Mirescu.
Marian MirescuModeratorDe la part d’un (quasi)lecteur français de MOEBIUS în România, mais suffisamment passionné de l’oeuvre du Maître pour aimer ce livre
« A défaut de pouvoir m’exprimer sur son contenu, si vous aussi vous ne parlez pas Roumain, il faut reconnaître que dix ans après sa disparition, la sortie de Moebius în România vient illuminer la grande discrétion qui entoure la figure de Jean Giraud. Ainsi ce volume répond-il à une attente certaine.
Quoiqu’il en soit, Moebius în România ravive le sentiment d’une communauté toujours active et passionnée autour de cet immense talent. C’est une magnifique surprise dont il faut se saisir et s’inspirer. Il y a à l’œuvre des intentions sincères, bienveillantes et courageuses qui souhaitent prendre forme, rendre vivant, fluide et accessible l’héritage, non seulement de l’œuvre mais aussi de la personne de Jean Giraud. Ce sont les qualités cardinales qui me touchent dans cette création de Marian Mirescu.
Moebius în România est un incontournable témoignage, un acte de fidélité et d’amitié pour garder vivante sa mémoire et l’indicible qui s’exprimait au travers de son génie créateur.
A.M. »
Marian MirescuModeratorÎn Caiete Silvane apare această recenzie de György Györfi-Deák
„Banda” lui Moebius. Pentru cunoscători, este evident ce țintesc ghilimelele din titlu: banda desenată (nicidecum inelul topologic care are o singură față). Marian Mirescu și-a finalizat intenția de a publica volumul „Moebius în România” (Editura Revers, Craiova, 2023), dedicat graficianului francez care a fost oaspete de onoare la euRocon’94 Timișoara (întâlnirea fanilor SF din Europa, 26-29 mai 1994). Jean Giraud s-a născut în 8 mai 1938 și a murit în urmă cu 11 ani, la 10 martie. A făcut parte din echipa care a realizat revista „Métal hurlant” (Metal urlător), apărută în perioada decembrie 1974 – iulie 1987, bazată pe narațiuni științifico-fantastice sau de groază. A desenat mai multe albume; grupate pe serii, le găsiți prezentate pe site-ul http://www.moebius.fr. Deși a influențat mulți creatori, el n-a fost publicat în România, unde i-au apărut doar câteva clișee împrăștiate prin ziare și reviste (deoarece, vorba lui Gabriel Rusu, nu fusese prezent în Pif!). Câteva exemplare din periodicul francez au fost trimise fanilor autohtoni de către Ion Doru Brana. Evenimentul timișorean, când orașul de pe Bega a fost capitala culturală a SF-ului continental, a fost reflectat de numeroase publicații: Cinema, Orion (Craiova), Jurnalul SF, Brant, Sigma, Helion, Quadrat etc. Monografia este bogat ilustrată și oferă un regal BD. Au contribuit la realizarea acesteia: Marius Constantin, Florin Leodor Dănilă, Györfi-Deák György, Felix Florian Munteanu, Dodo Niță, Eduard Pandele, Viorel Pîrligras, Dan Popescu, Walter Riess, Gabriel Rusu, Sorina Șerbănescu și Dragoș Vasilescu.
Mulțumim
TraianVizitatorSuperba carte, m-a transportat in acele zile din acele zile din anii ‘90 si am simtit aceleasi emotii ca si cei care au participat la acest eveniment care a reusit sa aduca printre muritorii de rand o zeitate atat in domeniul benzilor desenate, cat si in cultura science fiction. Multumesc tutoror celor care au facut posibila aparitia acestei carti!
- Acest răspuns a fost modificat acum 10 luni, 4 săptămâni de către Marian Mirescu.
-
AutorMesaje