Răspunde la: RECVIEM

#19798
Gabriel Tamas
Vizitator

Ma bucur sa vad ca o casa editoriala din Romania acorda atentie si miscarii BD din Serbia. Cand am aflat acum ceva ani de traditia pe care sarbii o au in BD, am fost captivat. Voiam sa aflu mai multe, insa, avand in vedere ca nu cunosc limba in fata mi s-a ridicat un obstacol.
Totusi, am avut sansa sa aflu de aceasta editie a Vesnicilor lui Marko Stojanovic – si ce mai volum pentru initirea in tainele BD-ului sarb. Scenariul este foarte interesant, prine excelenta central european, nu doar ca topos ci si ca teme si imagini folosite. Dialogurile, din ce imi pot da seama, sunt extrem de bine scrise, iar traducerea este intr-o limba romana „fluenta”, curenta, si lipsita de artificii lingvistice care ar face dialogurile sa para prea regizate, ori prea artificiale). Nu stiu cum sunt in original, dar varianta romana este extrem de eficace in a simula interactiunile si dialogurile.

Dimenisunea vizuala si secventiala in sine sunt fara doar si poate executate cu maiestrie, spre final mai ales folosindu-se de mediul BD in maniere foarte inovative si placute. Editia romana de la Syndicart pune in valoare acest lucru printr-un print de calitate si o prezentare cat se poate de atenta cu cititorul. Totusi, desi am inteles motivatia de a recurge la o varianta alb-negru, diferita de orgininalul sarb, trebuie sa recunosc ca as prefera ca in viitor editura sa publice si variante color ale acestei serii.

Sper sa vedem cat mai multe din aceasta colaborare in viitor!