Răspunde la: Los MONSTRUOS

#21414
Marian Mirescu
Moderator

Monstrul este omul monstrului.
În perioada post-comunistă, lumea de la noi s-a deschis către diferite inițiative internaționale: „Medici fără frontiere”, „Jurnaliști fără frontiere”, „Profesori fără frontiere” etc. Alăturarea acestor termeni a prins avânt: în vreme ce Lucian Boia și-a dorit o „Istorie fără frontiere”, Violeta Năstăsescu chiar a tipărit volumul „Elena Ceaușescu, confesiuni fără frontiere”. Prin urmare, să nu ne minunăm că la o întâlnire a creatorilor de benzi desenate, ținută în Polonia, văleat 2007 de la Nașterea Domnului, a apărut ideea năstrușnică a „Monștrilor fără frontiere”.
„Los monstruos/ Les monstres/ Monștrii” este rezultatul final al unei serii începute la Belgrad în 2010 și terminate la Craiova, în 2015.
Scenaristul Enrique Sánchez Abulí a conceput o narațiune în spaniolă și în franceză, pe care apoi Mihai Iacob a tradus-o în românește. Marian Mirescu a ilustrat-o cu plăsmuielile proprii și i-a facilitat apariția tipărită la Editura Revers din Bănie.
Ideea este simplă: după ce în vecini se mută niște făpturi ciudate, diferite de oricine alții și se întâmplă o serie de lucruri neobișnuite, oamenii le atacă, le căsăpesc și devin adevărații monștri.
Autorul este fiul unui scriitor spaniol, dar trăiește și lucrează în Franța. Activitatea lui este prezentată in extenso de sârbul Dragan Predici, care a întocmit și o bibliografie copioasă.
De remarcat succesul seriei „Torpedo”: 15 albume, o piesă de teatru, un film de desene animate.
Elegantul volum trilingv se încheie cu o Addenda: „Monster Concept Art” de Marian Mirescu, o galerie de personaje ieșite din tipic.

Györfi-Deák Gyuri, în Caiete Silvane nr. 206