Răspunde la: TĂCEREA E DE AUR 1990-2022 (Vorbe)

#31525
V.-Marius Constantin
Vizitator

ÎN LOC DE RECENZIE
(un topos al topicilor în “ Tăcerea e de aur” de Marian Mirescu)

Dedicată fiului, cartea “ Tăcerea e de aur”, apărută la editura “Revers”, Craiova,1922, cuprinde “vorbe” ale autorului Marian Mirescu, din perioada 1990 – 2022.
Cum de s-a hotărât autorul să vorbească, aflăm din consideraţiile sale cu privire la tăcere; [De ce taci, Marian? Ce este atitudinea asta? [tăcerea este atitudine], [pag. 244].
Continuăm analiza, fără pretenţii de completitudine, nici din partea formelor discursive, nici din perspectiva conţinuturilor pe care le-am găsi în carte. Tipurile de discurs le-am ajustat sã convinã unor scopuri mai degrabã practice iar conţinuturile ideatice prezente în carte sunt mult mai multe de limita dincolo de care ar însemna să dăm spoilere.
[discursul filosofic] Creatorul de limbaj Marian Mirescu ne propune un regim de utilizare al termenului “încãtre” ce ne aduce aminte de cariera pe care a avut-o “întru” la Lucian Blaga sau la Constantin Noica; [Fãuritu-mi-am din vremi rătăcitoare măiastră macetă dejunglătoare pentru descifrarea de logoteci încãtre luminişuri de pilde hodinitoare.] [pag. 116]
[discursul cititorului] [….se completeazä de mânã… ] [pag 129]
[discursul politic] [ În comunism, limba era un ORGAN de comunicare a supuşeniei perverse. Ca instrument de lemn, decorativ.] [pag 158].
[discursul plastic/ pictural/ grafic] Grafica cu titlul “Oceanul ars”, 1975 [pag. 251]
[discursul etic/ moral] [ ETIC/ MORAL Teoretic/ practic IMORAL când nu e în practicã. INETIC nu existã. ETIC nu are perechea negativã (rom.). Moralitatea are o determinare fiziologicã.] [pag. 261]
[discursul poetic/matematic] Prezent când se dã formula pentru literatura SF. [pag. 216]
[discursul poetic] […..- Schimbã-te în cuvinte, mi-a zis Daimonul, repede cât mai poţi să te schimbi! Schimbã-ţi ochiul în cuvânt nasul şi gura….] [ pag. 250]
Şi altele mai multe. Le găsiţi în carte!
Cui nu i-ar plãcea o carte pe care sã o poţi începe de oriunde. Ca o “pãdure narativã” a ideilor miresciene? Mie unuia da!

V.-Marius Constantin

Enjoy the silence