Răspunde la: Banda Desenata/Comics

#503
Radu Bucur
Participant

Bun…Frumos cu revista Helion. As fi tare curios de cativa parametri. 1. Cat vinde? 2. Scoate profit? 3. Plateste oameni? 4. Cum se face distributia? 5. La ce numar a ajuns? Daca revista are succes inseamna ca ce spun eu sunt prostii. Daca nu ar trebui aplecate un pic urechile la spusele mele. Ce probleme vad eu, fara a vedea produsul sau a cunoaste date de distributie…Sa schitam profilul cumparatorului inainte un pic…20-24 de ani, student sau proaspat angajat, venituri intre 200 si 300 USD, stil de viata normal, nu foarte aventurier, suficient de sociabil…Corect…? Eh…Problema pe care mi-o pun eu e urmatoarea. Care este motivul pentru care consumatorul nostru ar plati la chiosc 6 lei pe Helion, o revista alb/negru, care apare la doua luni, care face parte dintr-un gen nesigur din punct de vedere al aparitiilor, cand poate cumpara, fix la aceiasi sau poate doar foarte putin mai multi bani, un FHM sau un Level, care sunt reviste sigure din punct de al aparitiilor, de o calitate grafica de la foarte buna in sus si care ofera toata doza de divertisment necesara consumatorului si care au si un plasament mai bun la chisc ? E o intrebare pe care eu mi-o pun. In cazul unui raspuns ezitant sau negativ eu vin cu propuneri si cu alternative.

Si acum si cateva nelamuriri personale. De ce @!#$! pune Helion coperti lucioase cartonate si policromice daca interiorul e alb negru. Nu e un fel de a il minti pe cumparator? Si hai sa ne gandim un pic la impact. La dezamagirea celui care cupara si vede ca ceea ce ii prezinta coperta nu se regaseste si in interiorul revistei. Se incalca o lege clasica a relatilor publice, sa nu iti minti publicul. Ar fi de 20 de ori mai bine si mai respectuos fata de cel care vrea sa paseasca pe drumul despoeririi Universului BD o copetra alb negru facuta cu mare maiestrie si lucioasa. Si cu cartonatul e o discutie. De ce se tine neaparat la treaba asta? Nu se incearca oare sa se faca o revista doar prin coperta ei? Eu ma gandesc la aspectul practic. O coperta necartonata ar fi mai usor de citit in metrou (nu e cazul in Timisoara) in autobuz, in drum de colo colo…Nu…? Repet. Daca Helion vinde suficient, obtine profit si si plateste angajati tot ce am spus eu pana aici n-are nici o valoare. (o sa pun comentariul asta si la sectiunea publicatii)

Cat despre ce s-a trimis pe adresa Caruselului…in primul rand daca vrei sa faci o analiza de piata nu o faci din prisma entuziastului, a omului sentimental implicat, ci din prisma omului ra’ional, a omului de marketing si de comunicare. „Marea majoritate a celor ce consuma acest tip de produse este fie prost informata cu privire la aparitiile autohtone fie mai rau nu este informata deloc.” De ce? Pentru ca nimeni cand vrea sa faca ceva in BD nu se ocupa de Relatii Publice, marketing, comunicare, promovare…Nu trebuie sa se uite nimeni mai departe de atat ca sa vada unde e buba. initiativa ta e laudabila si frumoasa intr-o oarecare masura. Daca se bazeaza doar pe entuziasm o sa se stinga toata treaba mai devreme sau mai tarziu…Te asigur. Si daca treaba se face pe degeaba doar impatimitii puternici o sa reziste mai mult. Ce vrei tu e frumos dar e nevoie de lucruri mai conrete si care tin mai mult de ideea de comert si comunicare daca vrei ca domeniul sa faca bani. Parerea mea…Si nu uita ca furi. Ceea ce e destul de grav.

Pareri, sugestii, comentarii, critici?