Răspunde la: Banda Desenata/Comics

#509
_Maxim
Participant

Calatoria in lumea benzii desenate este realizata corect si informat de Ion Manolescu. Eh, cand ajunge “in zilele noastre”, informatia este deficitara.
Ion Manolescu (n.1968, Bucuresti), lector doctor la Catedra de Literatura Romana a Facultatii de Litere, Universitatea Bucuresti, bursier New Europe College (NEC), 1996-1997, Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS), 1998, New Europe College-LINK (NEC-LINK), 2005-2006. Dintre volumele publicate, amintim: Alexandru (roman, 1998), Notiuni pentru studiul textualitatii virtuale (2002). La Editura Polirom a publicat: Videologia. O teorie tehno-culturala a imaginii globale (2003), O lume disparuta. Patru istorii personale urmate de un dialog cu H.-R. Patapievici (coautor, 2004), Explorari in comunismul romanesc (coautor, vol. I-II, 2004-2005) si Derapaj (2006).
Matei Martin, si el, spune (nu intreaba) “De ce nu avem benzi desenate” – orice-ar insemna asta.
Dar cine este el?
Matei Martin, nascut la 20 iunie 1978, absolvent al Facultataii de Stiinte Politice si Administrative. A fost secretar de redactie la Dilema, apoi la Dilema veche, si secretar general de redactie la suplimentul Litere, Arte & Idei al ziarului Cotidianul. Articole si fotografii în revistele 22, Lettre Internationale, Regard, DeBizz, Flacara, Observator cultural s.a.; a tradus François Furet & Ernst Nolte, “Fascism si comunism” (ed. Univers, 2000). În prezent, realizeaza la Radio France Internationale rubrica intitulata „Cronica francofona”. Este secretar general de redactie al revistei Dilemateca.
Un + marcheaza miscarea Otaku, iar M.C. (?), trecand in revista prezenta Manga de la Targul de carte de la Frankfurt (??) decreteaza “Si lumea toata va fi manga”…
Ma asteptam ca acest “dosar” intr-o revista de tinuta Dilematicii sa treaca in ea (in revista) si lumea BD romaneasca asa cum a fost si este ea. De-aici marea dezamagire. De parca pana azi, cu Veronica Solomon, Stefan Tiron, Aledxandru Ciubotariu, Daniel Horia, Alexandra Stefania Gabor (magazinul Otaku), Viorel Pirligras, Dodo Nita, Virgil Tomulet, Lucian Amarii, Valentin Tanase, Sandu Florea, Vali Ivan, Bogdan Petry si… Edmond Baudoin (ca asa a glumit el, la Salonul BD de la Bucuresti din octombrie, ca ar fi “createur roumain” pentru ca a colaborat cu Cartarescu), n-a mai fost nimic!
Chiar si cei de azi sunt mult mai multi decat cei pomeniti. Ca sa nu zic decat atat.

Scopul, da, mai poate scuza mijloacele, dar acum se creeaza o imagine falsa, dar una care este neproductiva. Nu duce la nimic bun! E un cerc vicios. Nu se avanseaza.