Răspunde la: Banda Desenata/Comics

#521
Sanki
Participant

Corect, Cristina.
Renunt la subiectul deschis special pentru discutarea ne-starii BeDelei nationale si …continuam aici.
Ca o prima observatie: unii sunt mai „vizibili” decat altii. In presa au aparut in ultima vreme articole carora li se reproseaza ca sunt slab documentate, unele poate chiar „dictate”, facute din auzite, din ce s-a mai scris, din ce s-a mai vazut la televizor. Si iata cum continutul lor se repeta…
BeDeaua nationala nu e INTREAGA.
Sunt doua jumatati care nu fac un intreg.
Sunt sferturi care se cred jumatati.
Sunt resturi care acopera totul.
Tara noastra este o tara de imigrare a romanilor. Tot venim in ea si ne furam caciulile! SIMPTOMATIC!!

Fragmente din Travesti-ul lui Cartarescu are o varianta cu benzi desenate – Ziarul Gandul din 24 octombrie 2006 despre Salonul BD de la Bucuresti

Benzile Desenate nu sunt adresate numai copiilor, iar literatura are un rol important pentru ele, fiind o sursa de inspiratie.

B.D. au aparut in Romania la inceputul secolului al XIX-lea prin almanahuri si ziare. Dupa o vreme bogata in benzi din perioada interbelica, doar „Cutezatorii” a mai ramas in comunism sa reprezinte fenomenul. Intre timp, peste hotare literatura a intervenit in evolutia benzilor si a spart monotonia supereroilor.

Revenind la ilustratiile mioritice, acum parca incepe sa se miste ceva. Primele semne sunt cele sase albume scoase de editura HardComics.

Caricaturi, grafica, umor negru, scenarii din in ce mai indraznete. Benzile desenate au ajuns sa se adreseze nu numai copiilor, devenind o noua arta, trecand mai nou, de la desenele din diverse publicatii la street-art. (I.C.)

Comentarii:
Liviu G, presupus a fi Liviu Mircea Goga din Craiova:
Nu s-a gasit nimeni dintre organizatori sa-si aminteasca de Livia Rusz, o Mare Doamna a benzilor desenate romanesti ???? Mac si Cocofifi si atatea alte personaje create de Livia Rusz au adus lumina si bucurie anilor copilariei generatiei ’70-’80…. Bine ca ati invitat fel de fel de maimute de prin Congo…..rusine!!!!!

Dodo Nita
Draga Liviu G (oga?) Stii care e culmea ironiei? Daca ai fi venit la salon ai fi vazut o expozitie… „Livia Rusz” . Am (re)descoperit-o pe marea Doamna a benzii desenate romanesti in Ungaria si anul acesta dinsa a fost invitata de onoare la expozitia romano-maghiara organizata de noi , in mai, la Centrul Cultural Roman de la Budapesta . Din pacate dansa fiind in varsta – 76 de ani- nu se mai poate deplasa pe distante lungi si nu a putut sa fie prezenta la salonul nostru. In prezent lucrez la o monografie Livia Rusz si cand va apare in librarii vei avea ocazia sa afli mai multe despre Mac si Cocofifi. Ce-mi pare rau este insa faptul ca inca se mai scriu in presa romaneasca articole dupa ureche, fara o minima documentare. Salonul International al Benzii desenate din Romania este organizat inca din 1991 de Asociatia Bedefililor din Romania, in colaborare cu diversi parteneri punctuali. Cei doi impostori care formeaza asociatia Jumatatea Plina (impostori pentru ca nu au scris in viata lor un rand despre BD si nu au organizat niciodata vreo expozitie de BD) s-au inflitrat anul acesta intre Ambasada Frantei si Salon, organizind practic un salon-off dar in interiorul salonului nostru si pe banii ambasadei Frantei. In fine. O alta observatie care trebuie neaparat facuta este ca semnalul ca in BD-ul romanesc se misca ceva nu sunt cele 6 albume Hard Comics (tiparite fiecare in cate 500 de exemplare) ci albumul „Cinci saptamani in balon” desenat de Vali Ivan si vindut de Egmont in 10.000 ex. sau almanahul BD „Catavencu la munte si la mare” desenat de Bogdan Petry si vindut de Catavencu in 30.000 exemplare sau Jurnalul National (700.000 cititori) in care de 4 ani apar neintrerupt BD de Vali Ivan etc. etc. Mai multe detalii in revista Argonaut (). Cu prietenie, Dodo Nita

Marian Mirescu
„Revenind la ilustratiile mioritice, acum parca incepe sa se miste ceva. Primele semne sunt cele sase albume scoase de editura HardComics” :)):)):)):)):))… Cristi (domnul Cristian T. Popescu), ne aflam aici tustrei, fandomizati in anii sefeul anilo 80, care-n… literatura, care-n BeDeala, Mircea si cu mine veterani (craioveni de-ai „tai”), Dodo, „tanar” organizator al Salonului BD….si citim in GANDUL fraza de mai sus. Stiu, e doar un ziar… Eu atat am avut de spus. (nu comentez ce au… comentat cei doi , dar…pfff…”acum”…”PARCA” ….”INCEPE”…”sa se miste”…. „ceva”…”primele semne”…. COME OOOOOON!!!)

http://www.gandul.info/articol_18224/travesti_ul_lui_cartarescu_are_o_varianta_cu_benzi_desenate.html

Comentariile sunt cam pe langa articol (corect…) cu exceptia referirii la primele semne ale BeDelei „mioritice” date de Hardcomics si arta de strada…

Mocneste ceva, huh?