Răspunde la: Banda Desenata/Comics

#524
Sanki
Participant

Ce draguuutz! Bubu, Clementina & Ceata lui Pittygoy!

DECI, mergem pana la capat. Je poste pour vous! Ca sa ne facem o idee despre cum unii fac guerilla si altii…se oftica 😈
Sa vedem materialul clientului si ce s-o putea croi din el!
Stii, toti au dreptate. Hai macar sa vedem care e zona comuna de “dreptate”, dincolo de “atitudini”, ca vezi bine ca in galceava asta sunt vechi dileme cu babitze pelicani, camile struti: muzeu/strada, sacru/profan, eu/tu…

In curand, alte “purvuuri” (era un banc cu Ceasca) 😀

Bare with me. Urcam repede la suprafata.
Multhanks de intelepciudere

Banda desenata, mai populara in Africa decat in Romania de Emilian Isaila EVENIMENTUL ZILEI 24 Decembrie 2006
Copiii din Romania cresc alaturi de personajele de banda desenata occidentala.
Dezinteresul editorilor autohtoni au distrus o industrie. Artistii din Africa isi promoveaza lucrarile in SUA. O expozitie in Harlem a atras atentia criticilor de arta, iar un articol din revista americana Newsweek vorbeste despre temele sociale din banda desenata africana.
In Romania, editurile investesc putin, aproape deloc, in astfel de lucrari. Ziarele si revistele si mai putin. “Ceea ce lipseste cu adevarat pentru a avea o industrie a benzii desenate in Romania sunt editorii care pot administra o lucrare, o pot promova si vinde”, spune Serban Terente, caricaturistul cotidianului Evenimentul zilei.
Cei mai multi prefera sa cumpere lucrari din strainatate, le traduc si le lanseaza pe piata. Banda desenata a evoluat mult de la succesul american al lui Superman. Astazi, in tari precum Franta, Belgia, Olanda sau Italia, un album de banda desenata se vinde in zeci de mii de exemplare.
Aceasta modalitate de expresie nu mai este dominata de povestile cu supereroi. Autorii albumelor de banda desenata reusesc sa spuna o poveste in mod complex si rafinat cu ajutorul imaginii. In ultimul timp, in lume exista tendinta de a folosi banda desenata pentru a spune o poveste cu puternice conotatii sociale.
Primul artist care a publicat o astfel de lucrare a fost Art Spiegelman, care in seria de romane-grafice “Maus” vorbeste despre Holocaust. Prima carte a publicat-o in 1986. Mult mai recent, desenatorul Marjane Satrapi descrie revolutia islamica din Iran in lucrarea “Persepolis”, iar Joe Sacco se concentreaza pe criza din Orientul Mijlociu in albumul “Palestina” si pe razboiul din Bosnia in “Goradze, zona de securitate”.
Africa ataca
Un articol din saptamanalul american Newsweek, intitulat “Desenand imagini din Apartheid”, scrie despre artistii din Africa care au inceput sa-si faca auzita vocea si sa propuna lucrari in care vorbesc despre problemele cu care se confrunta locuitorii continentului negru.
“Multe dintre ele descriu tineri eroi care lupta impotriva coruptiei si a criminalilor. In multe cazuri, la final acestia triumfa. Bertin Prosper Amanvi, un artist din Coasta de Fildes, spune povestea unei fetite care viseaza sa mearga la scoala, dar in schimb e vanduta ca sclava si torturata pentru ca nu a reusit sa vanda suficient de multe clatite in magazinul unde lucreaza. Albumul se numeste “Madjaila”, iar in final eroina se salveaza si lucreaza pentru o organizatie nonguvernamentala care se ocupa de copiii defavorizati”, se precizeaza in articolul din Newsweek.
“Oulai: Sfarsitul circumciziei” este o banda desenata in care este descrisa ceremonia prin care o tanara fata este supusa barbarului ritual, iar peste ani se va opune pentru ca fiica ei sa nu treaca prin aceeasi experienta traumatizanta. In lucrarea “Votez”, artistul Ramon Esono Ebale din Guineea Ecuatoriala sugereaza ca alegerile nu aduc automat imbunatatirea conditiilor de viata.
Lucrarile artistilor africani sunt importante, iar publicarea lor ii ajuta pe oameni sa inteleaga problemele continentului si ii inspira pe cititori sa actioneze.
“Am pierdut startul”
Din pacate, copiii din Romania nu au personaje autohtone cu ajutorul carora sa-si innobileze copilaria. Se ataseaza de Scooby Doo si de fetitele Powerpuff.
“Noi am pierdut startul”, spune caricaturistul Serban Terente, 48 de ani, cel care publica, din 2001, in fiecare zi, cate un desen sugestiv in Evenimentul zilei. In opinia artistului: “Cred ca epoca de aur a benzii desenate a apus. “Internetul si animatia au distrus banda desenata clasica, dar ofera nenumarate oportunitati artistilor.
Serban Terente mai crede ca “nu reusim sa performam in acest domeniu pentru ca noi uram rutina. Iar fara capacitatea de a lucra in fiecare zi si de a ne perfectiona nu se poate ajunge la desenarea si impunerea unui personaj”.


Comentarii
Dodo Nita (dododnita), 2006-12-26 12:33:49
In al doilea rind, de ce ne miram ca pustii romani cresc alaturi de personajele occidentale? Ati auzit de Coca Cola? De Mc Donald? de Madonna si Michael Jackson? Spuneti-mi si mie niste produse romanesti sau din oricare alta tara care sa fie mai cunoscute decit cele de mai sus.
Acelasi lucru se intimpla si cu Spiderman, Superman, X-Man, Oamenii in Negru etc, personaje care nici nu mai sint cunoscute drept personaje de BD ci doar de cinema. Si acest lucru se intimpla deoarece in societatea romaneasca de astazi este mai simplu, si mai ieftin, sa luam produsele de-a gata, in loc sa creem ceva original.
Daca insa ati cerceta mai bine ati vedea ca si la noi exista personaje celebre de benzi desenate.De exemplu: stiati ca Haplea (imaginat in 1924 de N. Batzaria si Marin Iorda) este un personaj de BD? Ca de auzit sigur ati auzit despre el.Intrebati-va parintii ce stiu de piticul Cipi, de Mac si Cocofifi, de Dan Buzdugan sau de Minitehnicus, personaje care au fermecat copilaria a milioane dintre noi.
Mai aproape de noi, deschideti ziarul Jurnalul National si descoperiti aventurile duminicale ale lui Clanta, un pusti al zilelor noastre sau revista TV Mania unde Terente deseneaza de mai multi ani stripuri cu TV Man sau ziarul Evenimentul din Iasi unde de 12 ani apar zilnic stripuri cu Oscar, un catel inventat de Viorel PIrligras din Craiova. Si exemplele pot continua.
Va stau la dispozitie la e-mailul comunicat cu mai multe informatii, si chiar va pot trimite Istoria benzii desenate din Romania sau Dictionarul Benzii Desenate din Romania (cu 200 de autori selectati, daca va intereseaza.
De o suta de ani apar benzi desenate in Romania insa ele se confrunta cu aceleasi probleme editoriale, sau de imagine si mai ales de necunoastere, ca si literatura beletristica romaneasca.
Dodo Nita
Presedintele Asociatiei Bedefililor din Romania

Adi
BD-ul e arta inainte de industrie . industria este mijlocul ce face posibila banda desenata.
Arta nu trebuie sa placa la toti…arta intotdeauna a fost apanajul cunoscatorilor
Cine n-a cunoscut banda desenata are o lacuna de cultura generala…

http://www.evz.ro/comment.php?artid=285543&commentid=343612
Un articol in care apare Terente exprimadu-se altfel decat il aflam zilnic in EZ. Un articol si altfel interesant.
Cliseele insa incep sa apara…