Răspunde la: Banda Desenata/Comics

#536
Sanki
Participant

Jumatatile-s multe si mari.
Dar sa le punem laolalta – asta facem acum si sa le vedem in sferturi mai intai…

Otaku influenteaza arta contemporana romaneasca
(autor anonim) Ziarul Gandul | 24 octombrie 2006
Fenomenul Otaku se regaseste de cativa ani buni in influentele artistilor ce se preocupa de grafica, pictura, benzi desenate (manga), design, video, jucarii sau accesorii. Datorita acestui fapt, reprezentantii culturii japoneze alternative otaku au organizat Otaku Festival in care s-a prezentat primul numar al revistei Otaku Magazine din Romania. Publicatia are 120 de pagini, este color cu o calitate buna a hartiei si este adresata oamenilor cu varste cuprinse intre 14 si 30 de ani. Printre aceste pagini se pot gasi articole despre cultura japoneza otaku, prezentari ale unor filme si carti asiatice, un interviu cu Tojiko Noriko, o cantareata japoneza consacrata, ilustratii, design, fashion, jucarii, jocuri video, benzi desenate cu autori romani si un portret al lui Tsutomu Nihei, artist de manga. Putine sunt textele care nu suntinsotite de catre o ilustratie sau benzi desenate. Tot ceea ce este prezentat in “Otaku Magazine” tine de cultura japoneza alternativa si de influentele ei in lucrarile artistilor romani. Termenul “otaku” semnifica omul pasionat de cultura japoneza. “Este doar o persoana care nu ascunde faptul ca gaseste mult mai repede decat altii un mod de evadare din cotidian pe care sub o forma sau alta o cautam toti.”, scrie Dan Valentin Comsa in articolul “Genshiken-esque”. Otaku a nascut si diverse controverese. Pasiunea pentru otaku a devenit ceva mai mult decat un fel de a fi pentru unii oameni, ea s-a transformat intr-un virus. Un ziarist, pe numele sau Akio Nakamori Manga Burikko afirma, intr-un articol introdus in textul tradus de Volker Grassmuck, ca omul otaku “nu poate comunica cu ceilalti”, “este foarte preocupat de detalii si are un domeniu exclusiv si maniacal. Otaku tind sa se ingrase, sa aiba par lung si sa poarte T-shirt si blugi”.
http://www.gandul.info/articol_18221/otaku_influenteaza_arta_contemporana_romaneasca.html

Revista Otaku magazine este o realizare frumoasa, insolita…
Dar intre titlu si caracterizarea otakului…!! Asta ne mai trebuia in arta romaneasca (de ce?) contemporana (ca n-avem incotro!)
Articolul nu ajuta deloc, dimpotriva.
Cei pre(a)ocupati de Otaku (whatever that really means pana la urma urmelor, ca de-aici cetitorul e-n ceatza) cred cu ardoare ca Otaku este totul, dar prea mult entuziam, DOVADA, strica!…
Eh, dar nu e Gandul cel de pe urma 😉
…si un site foarte interesant si atractiv http://www.otaku.ro/