Răspunde la: magazin evazionist de subcultura pentru toate elitele

#731
_Maxim
Participant

Filme de animatie – Matei Branea

Proiectie filme de animatie – scurt metraje realizate de Matei Branea si Sergiu Negulici.

Realizeaza filme de animatie, banda desenata si ilustratie. Lucreaza din placere, pentru ei, prieteni, televiziune, reviste si publicitate.
”Rozul lipseste in benzile desenate din Romania. Lipsa banilor, a initiativei si a unui public complice descurajeaza desenatorii. Citiva graficieni mai de isprava si cite-o editura curajoasa se incapatineaza sa dovedeasca contrariul.
„In Romania, oamenii cresc inalti si sanatosi fara benzi desenate, si nu par sa le lipseasca“, constata cu amaraciune un pasionat BD pe un site romanesc de profil. La vreme buna, dupa ce benzile desenate din „Cutezatorii“, „Pif“ si „Rahan“ au fost pierdute prin poduri si debarale, o mina de oameni incearca sa tina pasul cu ce se intimpla in vest.
„Din pacate, cultura romanilor pentru benzi desenate si pentru print, in general, este zero. E nevoie, dincolo de un desen si o conceptie exceptionale, si de o grafica impecabila, care, se stie, costa mult“, spune Matei Branea, care este, alaturi de Milos Jovanovic si Andy Luke, unul dintre coordonatorii proiectului Hardcomics si autor de benzi desenate. Alaturi de Hardcomics, la ora actuala pe piata romaneasca exista citeva reviste de BD cu o istorie relativ scurta si cu o periodicitate nu tocmai fericita: „Carusel“, „Ah, BD“, „Fergonaut“ sau „SuperEroi“. Una dintre cele mai reprezentative publicatii, Hardcomics, se afla la numarul trei. „Am initiat acest proiect pentru a crea o piata rezonabila de comics in Romania“, spune Matei Branea. Chiar si asa, putinele reviste isi gasesc cu greu spatiu in standurile librariilor: „La inceput ne spuneau ca nu fac loc pentru asa ceva in rafturi, apoi au zis Ce misto. Ultima data ne-au sunat ei sa ne intrebe cind le mai ducem ceva“, adauga acelasi Branea despre experienta cu Hardcomics.
Pe cind pe banda rulanta?
Cel mai recent numar al publicatiei Hardcomics, aparut in toamna anului trecut, a reunit lucrari semnate de 24 de graficieni romani. Initiatorii doreau sa afle nu atit ce se intimpla cu benzile desenate in Romania, cit mai ales daca acestea exista in vreun fel. Branea mai admite ca banii de pe un numar nu ajung decit pentru a finanta urmatoarea aparitie. Daca nu ar fi existat o asemenea initiativa, multi dintre acesti graficieni ar fi continuat sa realizeze orice altceva in afara de benzi desenate. In Europa, dar mai ales in Statele Unite, benzile desenate formeaza o intreaga industrie, in Romania, insa, cei mai multi dintre realizatorii de benzi desenate sint nevoiti sa isi ocupe timpul si cu alte activitati: ilustratie pentru reviste, animatie pentru diverse programe de televiziune etc. Branea a mai realizat, pe linga proiectul Hardcomics, animatie publicitara pentru Cronica Circotasilor, Connex, Hollywood Multiplex, dar si un clip animat pentru o piesa a celor de la Planeta Moldova.” (http://www.cotidianul.ro)