Re: ACUM!

#540
Sanki
Participant

Dure, dure, d’etre BD!

Din nou Ioana Calen, in Cotidianul: surfing pe noul val!
Matei Branea: „BD-urile de la noi trebuie sa-si cistige credibilitatea“
(fragmente scoase din contex cu ganduri descoperite)
Cind eram mic „citeam“ la greu benzi desenate: Pif-uri, Rahane si Asterix-uri, spre disperarea bunicii mele, care nu intelegea de ce stau atita la WC. Am avut prin liceu o tentativa de banda desenata, dar am preferat sa fac desene elaborate si separate decit sa repet mereu acelasi personaj si aceleasi decoruri. Abia mult mai tirziu, dupa facultate, dupa ce Omulan a fost desenat si animat, l-am intilnit pe Milos Jovanovic, fondatorul „Hardcomics“. Inca nu stiam clar ce inseamna underground comics si nu auzisem de „graphic novel“. M-am indragostit pe loc de aceasta arta tiparita si am inceput sa o apreciz la adevarata ei valoare. Am ajuns sa caut febril noile aparitii si clasicii deja scosi – comics junky. Milos m-a incurajat sa fac o carte cu Omulan. Roman Tolici scosese deja „ARGH!“, primul numar „Hardcomics“. A urmat „Omulan“ si asa am devenit membru „Hardcomics“.

Cred ca lucrurile au inceput sa se acumuleze. Exista momentul Pif si cel al incercarilor autohtone pe liniile SF si istorica din anii ’60. Marile edituri de azi au inceput sa traduca titluri de succes cum ar fi „Garfield“ sau „Tin Tin“[ah, iar! nu din vina lui Matei, dar… „Tintin” e corect, na], iar blockbuster-urile cu eroi made in USA vin mai nou la pachet cu benzi desenate. Daca nu cade bomba atomica sau nu vin din nou rusii peste noi, in curind vom avea in librarie rafturi intregi de comicsuri. Ura!

Avem la ora actuala pe arte de mainstream titlurile mentionate mai sus si avem si zona de BD alternative, reprezentata in principal de productiile „Hardcomics“. Mai exista revistele de inspiratie manga scoase de Otaku si eforturile „Caruselului“ si ale BD-ului din Craiova. Romanul grafic (graphic novel-ul) inca nu a ajuns pe raft. In opinia mea e nevoie ca partea de mainstream sa inunde piata pina la suprasaturare si abia atunci artistii romani vor putea sa se ridice si sa strige: „I am a comic book artist and I can’t take it anymore!“.

Cititi tot. Merita!
http://www.cotidianul.ro/index.php?id=4627&art=327&cHash=0b33713f44