“Teatrul” cinematografic, cum bine zice conservatoristul de american, cade si el in desuetudine, dupa abia o suta de ani?
Devenim o masa amorfa, previzibila, manevrabila…
DEFICITUL DE ATENTIE
…sau ADHD
Attention Deficit Hyperactivity Disorder
intalnit la copii
dar acum aici e vorba de “copiii” care am devenit cu totii in acest secol
read and be afraid, be veeeery afraid:
http://www.expres.ro/externe/?news_id=208267
Deficitul de atentie, o noua boala moderna
Jacqueline Prager
Miercuri, 11 Ianuarie 2006
Abuzul de comunicare solicita angajatii pana cand acestia clacheaza
Psihiatrii americani au descoperit o noua boala, specifica epocii informationale, care are deja caracter de epidemie si se propaga cu mare repeziciune printre salariatii cu munca de birou din lumea occidentala. Este vorba despre sindromul deficitului de atentie, boala angajatilor care muncesc constant sub presiune, chinuindu-se sa faca mai multe lucruri deodata, mai exact, luptandu-se sa tina pasul, pe langa diversele sarcini ce le revin, cu o avalansa de mesaje venite pe telefonul mobil, e-mail, grupurile de mesaje instant, pentru a nu mai pune la socoteala si intreruperile colegilor care vin sa intrebe ceva, releva saptamanalul american „Time”.
Potrivit psihiatrului Edward Hallowell, tehnologia moderna menita sa faciliteze comunicarea interumana si, implicit, munca nu face decat sa complice viata utilizatorului, solicitandu-i atentia pana la limita in care aceasta cedeaza. La clinica sa din Massachusetts, Hallowell a vazut in ultimii ani cum creste numarul pacientilor care se plang de simptome pe care el le considera ca fiind caracteristice sindromului lipsei de atentie. „Se plang ca sunt foarte iritabili. Productivitatea lor este in scadere. Nu se pot organiza. Sunt fortati sa ia decizii pe loc, fara sa aiba timp sa mediteze asupra unei probleme”, povesteste psihiatrul, care, in aprilie, urmeaza sa publice o carte pe aceasta tema.
Oamenii se simt presati sa tina pasul cu fluxul de informatii cu care sunt bombardati, de teama sa nu piarda un mesaj important pe mail sau pe telefonul mobil.
Un studiu realizat de compania americana Basex a scos la iveala faptul ca salariatii pierd 2,1 ore pe zi cu diverse intreruperi.
Dependenti de comunicare
„Oamenii cred ca e vina lor daca raman in urma. Cred ca trebuie sa doarma mai putin, sa munceasca mai mult, sa stea mai mult la birou, insa toate acestea nu fac decat sa inrautateasca situatia, pentru ca nu-i dau creierului suficient timp sa se refaca dormind”, spune doctorul.
Cele mai grave cazuri sunt acelea in care persoanele ajung sa nu se mai desparta nici in pat de telefonul celular si de laptop. Dependenta de comunicare este la fel de severa ca si cea de nicotina, daca nu si mai rea, este de parere psihiatrul care a constatat ca, in ziua de azi, in clipa in care un avion aterizeaza cei mai multi dintre calatori se grabesc nu sa-si aprinda o tigara, ci sa-si deschida lap-topul. „O pacienta m-a intrebat odata daca nu gasesc anormal faptul ca sotul ei isi aduce lap-topul in pat atunci cand fac dragoste”, povesteste amuzat Hallowell. „Ecranele acestor aparate au un magnetism pe care inca nu-l intelegem”, concluzioneaza el.
Solutia nu este sa te chinuesti sa-ti organizezi mai eficient timpul, ci pur si simplu sa-ti stabilesti clar prioritatile, impunandu-ti, spre exemplu, sa nu mai raspunzi la mail atunci cand ai ceva de terminat si sa-ti oferi suficient timp de relaxare, in care toate aparatele sa fie inchise.
Este un raspuns la intrebari pe care chiar nu vrem sa ni le punem!