Re: AMNESIA MEDIOCRITAS

#1727
_Maxim
Participant

Ademenitoare si potrivite vorbe ale doctorului in istorie Adrian Cioroianu, o prezenta insolita (desi originar din Craiova, ca si alte nume mai mult sau mai putin uitate si vizibile din lumea BD), la saloane BD in ultimii doi ani!

Mai ieri discutam cu un nou colaborator la o banda desenata despre „paginile ingalbenite” de-acum 15-20 si maI bine de ani, pe care le-am readus „in prezent” pe threadul cu acelasi nume… Aceste „printuri” realizate pe masini vetuste, de inceput de secol XX, pe o hartie invechita, sunt prinse in timp ca o libelula in chihlimbar. Eu, cand m-astern la lucru, ii spuneam, ma-ntorc in timp, redevin cel care am fost odata pentru a fi „in stare” si a ma proiecta in viitorul de-savarsirii proiectului, prezentul fiind o echilibristica a indoielii…

Cartea lui Adrian Cioroianu are un titlu-colimator pe acest prezent continuu, pe Auritul mijloc care inghite lumea in perpetuare fara scapare, o stare de lucruri in expunere deja mai de la deal pe-aici, in aceasta sectiune a forumului.

„Epoca de aur a incertitudinii” este denumirea sezisanta, datorita ispititoarei ambiguitati deopotriva pentru vechea si noua generatie, data inceputului de secol XXI, epocii in care traim, asadar! Acestui timp al grabei şi al inconsistenţei, în care se înfruntă şi se suprapun trei logici diferite: logica educativ-istorică a muzei Clio, logica mobilizatoare & „eroică“ a generalului Von Clausewitz şi logica axată pe eveniment & surpriză a star system-ului de tip Lady Gaga.

http://www.curteaveche.ro/module-Pagesetter-printpub-tid-3-pid-1331.phtml

„Logica de tip Clio înseamnă respectul faţă de trecut şi speranţa că acest trecut poate oferi lecţii pentru un prezent (şi viitor) mai bun.

Prin logica de tip Clausewitz înţeleg maniera în care s-au structurat, de-a lungul ultimelor secole, dosarele politice, diplomatice sau militare ale puterilor statale ce au dat contur Istoriei. Logica de tip Clausewitz e mereu cu faţa spre viitor: orice acţiune ai întreprinde azi (militară, diplomatică sau politică), ea are loc în virtutea unei zile de mâine pe care-o doreşti a fi într-un fel anume.

În fine, prin logica de tip Lady Gaga înţeleg aici dimensiunea spectaculară şi imprevizibilă a lumii de azi, şi mai ales prevalenţa evenimentului (în contrast cu povestea de tip Clio) şi a exhibării imagistice media (în contrast cu planul confidenţial de tip Clausewitz). Este logica unui „prezent continuu“, în care trecutul (adică logica de tip Clio) nu mai contează, iar viitorul (adică logica de tip Clausewitz) nu mai interesează din perspectivă ideologică pe aproape nimeni.”