Re: Angoulęme telegrafic

#1435
Anonymous
Participant

Sfirsit de ianuarie 2005, se numara premiile la Festivalul International de Bd de la Angouleme si se reinnoiesc stocurile in librarii.
Ca si la Oscaruri, nu prea exista surprize, dar totusi anul asta, cinste lui Zep, palmaresul e mai colorat si mai international.
Cine e Zep, daca nu stiati, este creatorul lui Titeuf, marca inregistrata a boracului francez cu mot in frunte si consola intre miini, nr.1 la vinzari, revista nominala si desene animate, Titeuf, enfin, bref, este le chouchou des Francais.
Dar Zep, care luase Marele Premiu in 2004, si-a salvat onoarea.
Marjane Satrapi, personal favourite, cu Poulet aux Prunes, mmmm, Pui cu prune, obtine premiul pentru cel mai bun album, dupa ce in 2001 pentru Persepolis luase premiul pentru primul album. Satrapi nu paraseseste spatiul natal-Iranul, pentru a reda cronica unui destin surpat, Naser Ali Khan, muzician, unul din cei mai fini cintareti de tar, (intrument traditional iranian asemanator cu vioara) caruia nevasta ii distruge instrumentul si acesta pierde gustul vietii si cel al felului de mincare preferat, pui cu prune. Naser se lasa sa moara si revede frinturi dintr-o existenta ratata, nedusa niciodata pina la limita. Intre trecut, prezent si viitor, scenariul deseneaza o atmosfera incarcata anuntind tensiunile de mai tirziu de pe vremea Ayatollahului.

Premiul primului album – un nou venit pe scena franceza dar care are deja fani in SUA.
Alex Robinson, cistigator deja al unui premiu Eisner in 2001, si (pour les connaisseurs) participant la o 24h Comics Day, este publicat in Franta de Rackam cu Box Office Poison (Top Shelf Production).
Un fel de Friends revizitat, dar cu mai multa atitudine si personaje unice in felul lor, chiar daca toate par luate din Clerks de Kevin Smith. Putin schizofreni, paranoici, maniaco-depreseivi, egomaniaci, virgini la 24, ce sa mai, new-yorkezi. Mai adaugam si o poveste de dragoste si pe autorul suprem de banda desenata, Irving Flavor, care a creat cel mai popular supererou din istoria benzilor desenate si dupa-aceea l-a dat altcuiva, un stil grafic nuantat, hilar si emotionant, si avem de Mal en Pis, titlul francez.

Detinatorul Premiul Patrimoniului este si detinatorul cunoasterii supreme, al serenitatii interioare, intelepciunea intruchipata, specialistul non-fiintei, aventurosul curcubitaceu clorofil, membru al Colegiului de Patafizica, Maria Sa Le Concombre Masqué. Dixit

La capitolul Bd in serial, eroul este Lewis Trondheim , francez mai american decit Crumb, cu Les Formidables Aventures de Lapinot. Lumea animalelor se potriveste ca o manusa pentru a descrie micile drame care ne balizeza zilnic existenta.
http://www.pastis.org/lewis/Lapinot.html

Bon, si daca s-au mai dat premii, moi, je m’en fous, ca atit am avut de zis. Si-am incalecat pe o sa si v-am spus povestea asa.