Re: apropo d. ro

#1465
Cristina
Participant

Am rasfoit Metal Hurlant, sincer nu m-a interesat cine a facut coperta, stiu ca pe a doua pagina se gaseste o poza cu cei patru fantastici de baza ai MH, cu Meobius in semi-profil si descult, o poza foarte beatles-iana. Prima parte este consacrata istoriei, analizei impactului, amintirilor subiective si obiective ale participantilor la aventura si a doua parte este o selectie egoist-romantica a celor mai bune coperte si subiecte MH.
Legatura lui Frederic Beigbeder cu MH este una la fel de egoist romantica, a fost si el unul din copiiI teribili care a crescut cu MH si a carui formare a fost deformata de lectura MH. Tipul de literatura teaser/ strip/sketch/ replicile slogan/ vin in mare parte din zona de contact cu MH. De altfel, a scris scenariul pentru Rester Normal o banda desenata care chiar a fost premiata la Angouleme in 2003. Si el este un touche-a-tout si dupa experienta exploziva in publicitate a devenit o prezenta ferventa si freceventa pe Canal + si Paris Premiere.
Cred ca meritul de-a fi venit in Romania se datoreaza mai degraba unor promotori/oameni de media ca Dan Chisu si Lucian Georgescu, de la Grafitti, cel care l-a descoperit pe piata romaneasca acum aproape 2 ani.
La fel cum o mina de oameni inteligenti au facut tot posibilul pentru a-l aduce pe Greenaway la Festivalul Anonimul. Asa cum dupa 15 ani forte s-au miscat pentru a aduce acasa pe unul din cei mai mari expatriati, parerea mea, si rusinea mea ca a trebuit sa aud de el in Franta, e vorba de Alexandru Balanescu si al sau quartet.
Multora Romania li se prezinta ca o masa amorfa, ca un fel de calota glaciara,frigul ii sperie, dar daca treci peste metrul de gheata, dai fie de un geyser, fie de un meteorit, fie de un virus ascuns, intotdeauna ceva surprinzator…apropo de surprinzator, se pare ca letonii ne-au imprumutat sloganul de tara „surprising”,Letonia fiind prezenta la Paris cu o expozitie sinestezica intitulata „Etonnante Lettonie”.

Sa ne schimbam brandul atunci in „subjective Romania”, „interesting Romania”, „dramatic Romania”,ok,nu e foarte original, marturisesc ca duc lipsa de adjective , si mai degraba as abunda in invective. AH, I’ve got one more „mitic Romania” cu m mic de la mitica, un mitic, doi mitici.
Eu as recomanda Romania ca teren de cercetare, fata de platitudinea actuala stilului de viata occidental, nu ducem lipsa nici nici de subiecte, nici de subiecti.