Re: Back in Black

#1510
Cristina
Participant

Saptamâna asta cutreierând librariile cu spor, m-am trezit cam nedumerit? de succesul pe care-l avea volumul reunind seria Black Hole de Charles Burns, aparut? în Franta la Delcourt, în noiembrie 2006. Uitasem doar? puterea efectului post-Angouleme, care stimuleaza nervos vânzarile de BD în Franta. Anul acesta, sub influenta tratamentului prescris de Herr Trondheim, premiile au fost mai întelept distribuite si mai putin disecate pe categorii inutile ca în anii precedenti. Sub titulatura Les Essentiels, au fost alese câteva volume printre care si Black Hole, traducerea franceza a seriei, aparuta în volum în 2005 la Pantheon Books, odata cu terminarea episodului 12.
M-am bucurat, doar mai bine mai târziu decât niciodata. Seria începuta în 1995 a avut un drum anevoios spre succes. Povestea tenebroasa, angoasanta a unor adolescenti ale caror vieti sunt tulburate de aparitia unei boli cu aparenta transmitere sexuala, teen plague sau bug, cum este e ea numita, care face ravagii numai printre tineri.
N-am dus seria pâna la sfârsit, am luat câteva volume, însa nu cronologic, dar ce-am parcurs din alb&negrul dantelat, are un iz straniu, paroxistic si maladiv, se palpeaza un topos claustru, invadat de prezenta acestui bug, trimitând simbolic nu numai la SIDA, dar si la orice alta plaga comerciala, comportamentala care cuprinde spiritele tinere si în formare.
O sa ma las dusa de val si de sindromul Angouleme, o sa însfac cartulia cu banderola&înscris mare, si o sa ma contaminez integral.