Singurii autori romani de BD prezenti in program sunt Eugen Erhan şi Tudor Muscalu – ai unei specii de BD, cea de blog, un fel de strip, de succesiune de cadre standardizate, cu doua personaje aviare, ciripitoare in engleza
„Cartea lui George” este de fapt, „The Book of George”, in engleza (carte europeana!) si nu e nici o noutate pentru a putea vorbi de o adevarata lansare.
Mai sunt titluri aparute in acest an care ar merita sa fie re-lansate si ele cu aceasta ocazie. Dar selectia este a organizatorilor, si nu este una surprinzatoare.
Dar si cealalta lansare este una aproximativa: o editie adaugita a unei monografii (in romaneste si ungureste) a doamnei Livia Rusz, care, daca ar putea sa vina, ar putea fi considerata ca singura prezenta romaneasca si in acelasi europeana (locuieste la Budapesta) de la acest salon.
Mai este o lansare, miercuri, 9 noiembrie, la ora 19.00, care pare a fi singura „adevarata”, „Catalogul Muzeul Benzii Desenate”, despre care insa putem doar banui ce este: un album cu lucrari din expozitie si poate si cu texte, banuim, extrase din inconturnabila (singulara si suficienta) carte despre istoria benzii desenate romanesti.
Cu aceasta ocazie se vor expune „concluziile unui proiect de autor, cu Alexandru Ciubotariu și invitații săi”, pe care-i putem, deasemena, banui.
ULTIMA ORA 🙂
1. „Cartea lui George este publicată de Hardcomics şi Jumătatea plină şi este traducerea în limba română (cu sprijinul Administrației Fondului Cultural
Național) a cărţii The Book of George publicată de Hardcomics şi lansată la Festivalul de Bandă Desenată de la Angoulême (FR) cu sprijinul Programului Cantemir al ICR.
O carte cu mulţi prieteni.”
Cartea, cu si intre prieteni, scrisa n engleza, lansata in Franta, este tradusa in romaneste pentru un salon european.
2. Din acelasi document al ICR aflam:
„Catalogul Muzeul Benzii Desenate prezintă activitatea reunită a celor patru luni de existenţă a Muzeului Benzii Desenate, proiect pilot derulat în perioada 16 iunie – 16 octombrie 2011 de Institutul Cultural Român şi Muzeul Naţional de Artă Contemporană cu sprijinul clusterului EUNIC în România, al Centrului Belgian de Bandă Desenată şi în parteneriat cu Asociaţia Bedefililor din România. Publicația cuprinde informații despre toate evenimentele derulate la Muzeul Benzii Desenate, prelegerile invitaţilor şi impresiile vizitatorilor, imagini inedite și chiar lucrări ale participanților la atelierele MBD.”
In sfarsit, avem o dare de seama a acestui eveniment! Abia astept sa-l rasfoiesc!