Re: BODOI

#4357
_Maxim
Participant

Benjamin Roure

O asteptam cu o anumita febrilitate. Trebuie sa recunoastem. O noua carte de Enki Bilal e ceva rar si ne intrebam ce-ar mai putea sa ne mai ofere dupa frumoasa dar si istovitoare Tetralogie a Monstrului. Constatarea e tosui simpla: cu Animal’z, Enki Bilal a produs o noua capodopera.
…Specia umana este la o cotitura, dezvoltarea stiintei permitand unora sa se modifice, sa-si hibrideze genomul cu cel al animalelor. Bine-ati venit intr-o lume care nu mai seamana cu a noastra. Sau nu chiar…

Din punct de vedere al grafismului, autorul Trilogiei Nikopol prefera imaginile mari si cadrajele cinematografice, punandu-si astfel in scena personajele in frumoase decoruri parasite si inghetate. Nu mai e pictura, doar creion pe hartie gri-bleu, pentru un efect deopotriva rece si organic, desavarsit. Barbatii si femeile sunt astfel considerabil mai mult pusi in evidenta, iar Animal’z se poate citi ca o culegere de protrete de oameni derivand spre un viitor improbabil, dar care nu este neaparat infernul anuntat.
In acest album apocaliptic, Enki Bilal inainteaza pe un teren de science-fiction documentat si pasionant. Dincolo de canavaua de catastrofa ecologica, ceea ce fascineaza sunt ipotezele genetice din jurul unei noi evolutii a speciei umane, care si-ar gasi salvare pe o cale mai animala.
Ideea ingrijoreaza, dar este asa de najestuos tratata aici, incat SF-ul devine poezie. Autorul reviziteaza de asemenea westernul cu personakele sale de duelisti-filosofi, calarind spre o sinucidere grandilocventa si metaforica. Enki Bilal rastoarna genurile si da o viziune a unei lumi care se ineaca. Isi aproprie prezentul, il interogheaza, il sfarma, il viseaza poate, si produce o banda desenata originala despre viitor. Magistral.

http://www.bodoi.info/critiques/2009-03-13/animalz/13417

http://www.europe1.fr/Decouverte/Talents-et-personnalite/Litterature/Animal-z-le-nouvel-album-d-Enki-Bilal/(gid)/208898

Bilal : Animal’Z, une fable écolo…magique http://www.m6info.fr/m6info/culture-et-personnalites/bilal–animalz-une-fable-ecolomagique/article.jsp?id=ri2_885627&cid=awl_787239