Re: Cam foarte invizibil si nu prea deloc, acoloshea

#1718
_Maxim
Participant

Pana reluam lectura cartii lui Ion Manolescu, dam atentie unei „analize” amanuntite a unei carti BD.
Autorul este inca un autor BD care ar trebui sa nu-si piarda timpul cu rautati d’astea si sa fie productiv: sa deseneze – dupa unii – si sa lase asta in grija altora, care nu au altceva de facut.
Unii, cu toate, si altii cu nimic!?
Hai, cu democratie, ca sa ajunga la toti!

Vizibilitatea Omului invizibil
Scris de Viorel Pîrligras
publicat in BD, in NAUTILUS Nr. 45 / Octombrie 2011

Frumoasă şi salutară iniţiativa Editurii Casa Radio de a edita o colecţie de audiobookuri în care este asociată şi banda desenată. Nedumerirea mea cea mai mare este însă logistica acestei colecţii. Primele trei titluri apărute în această vară conţin înregistrări de arhivă ale unor piese radiofonice din anii 50. Sunt de acord că vocile aparţin unor maeştri ai teatrului românesc – Tudorel Popa, Octavian Cotescu, Sivia Chicoş, Ştefan Mihăilescu-Brăila sau Cornel Vulpe –, sunt de acord cu rolul lor educativ într-un timp în care cartea nu pătrundea în toate colţurile ţării, în care televiziunea nu exista, iar radioul era Dumnezeul nu doar al informaţiilor, ci şi al culturii. Evident, o editare de colecţie a acestor înregistrări e o bună idee. Pentru colecţionari sau pentru nostalgicii vocilor generaţiei de aur a teatrului românesc. Nu văd însă legătura cu o colecţie de cărţi ce par a se adresa copiilor şi care, prin natura conceptului editorial, repetă greşelile sau omisiunile dramatizărilor radio din acea epocă.

În primă idee, am fost încântat de faptul că produsul Editurii Casa Radio îmi livra o înregistrare de arhivă şi un albumaş BD care ar fi trebuit să-mi ofere partitura vizuală a operei literare. Pentru că oricine îşi poate da seama, o dramatizare audio eludează din cartea de referinţă tocmai partea corespondentă imaginii. Scene complexe de mişcare, urmăriri, peisaje, toate sunt fie eliminate din creaţia audio, fie sunt povestite de un narator ori transpar din dialoguri între personaje. Iar partea BD ar fi trebuit, ziceam, să redea exact ce lipseşte înregistrării audio.

În realitate…

Restul, repede, aicișea:
http://revistanautilus.ro/bd/vizibilitatea-omului-invizibil/