Re: COMUNICAT DE PRESA

#4116
_Maxim
Participant

In perioada 18-21 mai 2007 va avea loc la Muzeul de Arta din Constanta cea de-a 17-a editie a Salonului International al Benzii Desenate din Romania.
Devenita de-acum traditionala, aceasta sarbatoare a celei de-a noua arte si, in egala masura, a francofoniei, va reuni artisti de prestigiu din Romania, Franta si Belgia. Astfel din tara noastra vor fi prezenti Puiu Manu, cel mai longeviv autor roman de BD (peste 50 de ani de activitate), Serban Andreescu, cunoscut artist ilustrator , Bogdan Petry – un incisiv caricaturist de la Academia Catavencu si Irina Popa, tanara si talentata artista BD.
Din Franta vor participa Lewis Trondheim (Marele Premiu al Festivalullui BD de la Angouleme – 2006), Philippe Luguy, artist cunoscut cititorilor romani datorita publicarii albumului sau Percevan in paginile revistei Dino in 1997 si mai ales datorita greierasului Sylvio ale carui peripetii au aparut ani de zile in revista Pif Gadget, Kris si Obion tineri creatori BD din Brest. In fine, din Belgia vor sosi doi clasici in viata ai BD-ului european, Hermann si Dany, ambii autori in 2006 a doua albume BD (pe scenariul lui Yves H.) a caror actiune se petrece in Romania : Vlad l`Empaleur si Transylvania. Alti doi tineri artisti belgieni, Jean-Luc Cornette si Karo vor expune planse dintr- un reportaj in benzi desenate despre tara noastra care va fi publicat ulterior in revista Spirou.
Tema editiei din acest an este „de la Herge la noile valuri ale benzii desenate” . Anul acesta sarbatorindu-se centenarul nasterii artistului belgian Herge, cel mai cunoscut creator de benzi desenate din Europa, la Salon va fi prezentata o expozitie despre opera acestuia si vor fi lansate doua noi volume in romaneste din Aventurile lui Tintin.
In paralel, alte doua expozitii colective vor prezenta lucrarile unor tineri autori de BD de la Angouleme si de la Iasi. In acelasi context, in cadrul Salonului se vor decerna premiile concursului national de benzi desenate organizat pentru promovarea acestui nou gen de exprimare artistica si in tara noastra.
La salon mai multe edituri isi vor prezenta cele mai noi realizari din domeniul benzii desenate: Corint, Univers, Egmont, Hardcomics, MM Europe si va fi lansat numarul patru al celei mai noi reviste de BD din Romania, Rahan.
O librarie ad-hoc va propune amatorilor genului o larga paleta de titluri de benzi desenate in limba franceza, la preturi promotionale. Proiectii video, concursuri, animatii, alte surprize, ii asteapta la Muzeul de Arta din Constanta pe toti pasionatii de benzi desenate cu virsta cuprinsa intre „7 si 77 de ani”.
Salonul International al Benzii desenate din Romania este organizat de Alliance Francaise din Constanta, Asociatia Bedefililor din Romania, Ambasada Frantei in Romania, Delegatia Valonia-Bruxelles la Bucuresti, in colaborare cu Primaria orasului Brest din Franta.