Re: continuare

#4368
_Maxim
Participant

In aceast stadiu, nu mai era vorba de lejeritate, ci de o lene intelectuala destul de suspecta. Revista Le nouvel Observateur mi-a propus sa ma duc sa fac un reportaj “la cald” dar am refuzat, nu era treaba mea, nu trimiti pe orcine pe teren, exista excelenti reporteri de razboi.

Se zvonea ca atunci erati pro-sarbi si ca v-ati fi dus la Belgrad pentru a da mana cu Milosevici…
Este ceea ce a pretins Hermann [Desenator belgian, mai cunoscut ca autor al seriei Jeremiah] in cursul unei conferinte de presa. Evident, era complet fals, n-as fi facut niciodata asa ceva! Am trimis numaidecat o dezmintire tuturor jurnalistilor prezenti si l-am sunat pe Hermann. Conversatia a fost suprarealista, nu inceta sa-mi spuna: “Sunt mai linistit sa aflu ca tu n-ai facut asta…” Aceasta este graitor pentru dezinformarea si despre zvonurile care stapaneau acele vremuri. Toate astea, patosul, aproximatiile, nimicurile astea m-au impins in aventura Monstrului. Nu stiam de unde sa sa apuc subiectul, in schimb eram sigur ca nu trebuia sa cedez in fata complexitatii.

Nota: Am discutat cu Hermann (Huppen) despre “galceava” cu Enki (Bilal) si belgianul ramasese la parerea lui (televizata), mai ales ca ea a ramas si… desenata in albumul sau “Sarajevo tango” (1995). Confirmarea am avut-o si de la Yves (Huppen). Nu intru in detalii, dat fiind ca discutiile au fost off the record. Reactia poate fi inteleasa prin faptul ca Enki era plasat in tabara musulman-bosniaca, prin etnia tatalui, iar atitudinea lui “echidistanta” parea TRADARE. Enki a fost copilul de 10 ani care a ajuns la tatal de origine musulmana care traia la Paris*…
(va urma)

*Tata e plecat in interes de serviciu – Otac na sluzbenom putu (1985), film de Emir Kusturica…si iata ca avem doi bosniaci care n-au avut parti-pris in razboaiele iugoslave!
povestea se…compexeaza
vedem mai departe (in romaneste), ca merita