Re: Contract cu Dumnezeu

#1437
Anonymous
Participant

Pe 3 ianuarie 2005, se stinge din viata Will Eisner, directorul corporatiei American Visual, patronul spiritual al premiilor ce-i poarta numele, DAR MAI ALES unul din cei care a definit, ca stil si structura, genul de roman grafic.
Artist care a ridicat benzile desenate de la titulatura de Ťfunny booksť, amuzament facil si superficial pentru adolescentii in cautare de modele la romane pentru adulti, coborindu-le apoi in tenebrele cartierelor periculoase, in mocirla unui oras vazut ca printr-un geam murdar sub efectul unei ploi reci (the Einser Spritz).

A fost profesor la Scoala de Arte Vizuale din New York si teoretician al genului: Comics and Sequential Art si Graphic Storytelling sunt carti care pun bazele unui vocabular si unei gramatici, insistind pe lectura imaginii, nu numai a textului, pe timingul, compozitional si intern, cadrul si expresivitatea anatomica.
Suportul il ofera prima sa creatie in banda desenata The Spirit, aparuta intre 1940-1952. Simtul decupajului, inovatiile narative, deschiderile de cadru foarte elaborate fac din The Spirit un must pentru orice amator de banda desenata. Ironia muscatoare a textului, umanitatea personajului, The Spirit, un justitiar mascat care ajuta politia in misiunile de prindere a criminalilor si care n-are nimic „super”, e din carne si oase, n-are puteri extraordinare, nu e Batman, nici Superman, e doar altfel, mai special….Dar pe the Spirit, nu-l intereseaza gloria, iar in evolutia ulterioara a povestii, devine doar pretext. Cotidianul, comedia umana in tot ce are ea mai ordinar, mai tragic, mai emotionant sunt vazute intr-o perspectiva fluida, adesea telescopica, niciodata dintr-un singur unghi.
In ceeea ce priveste technica imaginii si deturnarea cadrului clasic, influenta generata de The Spirit se poate compara cu revolutia creata de Citizen Kane.

In spiritul acestor teorii, a creat A contract with God (1978), o serie de romane grafice care au avut ecou in breasla desenatorilor, astfel, in anii ’80 3 autori vor respecta labelul roman grafic: Art Spiegelman cu Maus, Alan Moore si Dave Gibbons cu Watchmen si Frank Miller cu Batman: The Dark Knight returns.
Enciclopediile il considera unul din creatorii benzii desenate moderne. Influenta lui este evidenta in special asupra generatiei ’80: Michael Chabon, Neil Gaiman, Scott McCloud (a carui lucrare critica Understanding Comics este urmarea la Graphic Storytelling). Dar tehnicile lui inovatore sunt un bun comun.
RIP