Re: Coxias de Caxias : Montrer la bande dessinée mondiale

#1536
_Maxim
Participant

(in fotografia de mai suis, pe etajera se afla si CARUSELul nostru 8) )

A arata lumii banda desenata mondiala, aceasta este ambitia lui Marko Ajdaric, bine cunoscut specialistilor pentru fluxul de informatii in limba portugheza despre BD, Neorama dos Quadrinhos.

Pentru aceazta, el a creeat o expozitie itinerara care se plimba din oras in oras, cu complicitatea universitatilor si municipalitatilor, incepand cu Brazilia, unde a marcat 11 date din ianuarie: sapte orase si patru festivaluri. Organizatorii au in vedere prelungirea experientei in patru tari cu destinatii uneori surprinzatoare: Slovenia, Romania, Chile, Uruguay…
Dar turneul se concentreaza deocamdata pe Brazilia, unul din polii majori ai cresterii mondiale si evident cel mai bun laborator pentru a porni aceasta experienta, caci in afara celro trei mari orase principale, cea de-a 9-a arta este putin cunoscuta de public.

Un dispozitiv simplu
De cele mai multe ori se arata lucrari sau fisiere PDF (obtinute de la editori) consultabile pe ecran, dispuse pe mese in forma de U cu panouri explicative. Albume dar si reviste, chiar si fanzine, in toate limbile lumii dar evident, pe cat posibil, principal in portugheza.
Patru ore de conferinte insotesc acest dispozitiv simplu: ele se refera mai intati la Banda Desenata din America Latina si in Brazilia, apoi din SUA si Canada, Europa (Italia si Franta mai ales) si bineinteles Asia, care a ajuns de neocolit, chiar si in America de Sud.
Printre autorii expusi, in dezordine si nelimitativ: Guy Delisle, Marcel Ruijters, Tony Millionaire, Scott McCloud, Joe Sacco, David Lloyd, Miguelanxo Prado, Carlos Nine, Aleksandar Zograf, Ruben Sosa, David B., Carlos Trillo, Boilet, Nick Abadzis, Hermann, Max Andersson, Miriam Katin, Rutu Modan, Shaun Tan, Milo Manara, Jacques Martin, Neil Gaiman, Alan Moore, Miguelanxo Prado, Art Spiegelman, tatsumi,…
Cum vedeti, o alegere eclectica care nu indeparteaza nicio tendinta. Promotorul Marko Ajdaric isi explica alegerea: ” Voiam ca vizitatorii sa descopere bogatia si diversitatea acestui mediu, sa-si spuna: aha, banda desenata e si asta!”
Trebuie sa-i salutam pe acesti “misioanri ai celei de-a 9 arte” cu atat mai mult cu cat marii autori clasici (McCay, Tezuka, Kirby, Hergé, Jacobs, Franquin, Morris…) sunt mai putin cunoscuti decat operele lor.
Didier Pasamonik (L’Agence BD)