Re: Creanga&Barbu: Expozitie-lansare

Acasă Discuții Evenimente Expozitii Re: Creanga&Barbu: Expozitie-lansare

#1771
_Maxim_Maxim
Participant

Clujeanul care l-a desenat pe Harap-Alb

Desenatorul clujean Adrian Barbu îşi vernisează azi, de la ora 18.00, la Librăria Book Corner, expoziţia “Ilustrasis”. Lucrările de grafică expuse sunt incluse în noua ediţie a “Poveştilor” lui Ion Creangă, apărute la Editura Aion.
Adrian Barbu a precizat, pentru ZIUA de CLUJ, că în volum au fost incluse 50 de ilustraţii. “Preferatele mele sunt personajele din Harap-Alb, dar şi Ivan Turbincă”, a detaliat Barbu. Pe lângă figurile de poveste, în carte apare un portret caricatural al scriitorului Ion Creangă, realizat tot de artistul clujean. “în desen, Creangă are pana de scris într-o mână şi ulcica de vin în cealaltă”, a menţionat Adrian Barbu.
Printre poveştile lui Ion Creangă aflate în atenţia acestuia se numără şi controversata “Povestea poveştilor”, care nu e recomandată minorilor din simplul motiv că personajul principal este… organul genital masculin. “Eu aş face chiar benzi desenate pe baza acelei poveşti, dar nu cred că e pregătită lumea pentru aşa ceva. Au fost bunici care au citit-o nepoţilor lor, după care s-au întors la librării revoltaţi că nu ştiau ce au cumpărat… în concluzie, nu există ilustraţii pentru acea poveste”, zâmbeşte artistul.

în cadrul expoziţiei de la Book Corner, Adrian Barbu va expune atât lucrările propriu-zise de grafică, cât şi desenele care vor explica procesul prin care a ajuns la produsul finit. “Vor putea fi văzute şi schiţe, machete. De altfel, munca mea la acest proiect a început în urmă cu trei ani, însă a fost amânată de alte proiecte urgente care s-au ivit pe parcurs”, a detaliat desenatorul.
Expoziţia de mâine va fi deschisă de universitarii Radu Solovăstru şi Ioan Horvath Bugnariu. Pentru Book Corner, “Ilustrasis” e primul din seria evenimentelor de artă care îşi propun atât promovarea artiştilor clujeni, cât şi dezbaterea modului în care cartea şi arta sunt o oglindă a spaţiului public şi imaginarul cultural contemporan.
“Amintiri din copilărie” sau Ispirescu
Desenatorul Adrian Barbu are deja în plan şi alte proiecte care îşi propun revitalizarea şi promovarea literaturii româneşti de valoare. “Sunt în discuţii cu editura Aion pentru ilustrarea fie a “Amintirilor din copilărie” ale lui Ion Creangă, fie a “Poveştilor” lui Petre Ispirescu”, a precizat artistul. 7
(Ziarul de Cluj)
Dora MIRCEA-RADU

http://www.ziuadecj.ro/action/article?ID=39492