Re: Cristina despre…

#2530
Sanki
Participant

…Ghost Dog?

Sa nu ma lasi pina nu-ti spun multe, multe despre Ghost Dog, un film din ’99 de Jim Jarmusch, da, tot el, pe care tocmai l-am vazut la retrospectiva.

I mean, whoah, whoah, fucking A, inca imi tremura miinile si meningele nu se mai opresc din interconexiuni.

Stii, cind un absolvent american de literatura,cu o mama critic de film, care petrece un an in Franta si nu mai iese din Cinemateca, si se apuca si el de cinema, ai toate sansele sa dai peste ceva foarte nedigerabil, greu abordabil, voit elitist. Bine primul Jarmusch e chiar imposibil de vazut, e atit de sforaitor ca l-am tinut numai in fast-forward.

Am vazut pina acum Stranger than Paradise, Coffee and Cigarettes, Dead Man si Broken Flowers. Ii stiam deja pasiunile, clin d’oeil-urile si ma obisnuiesm cu chitara lui Neil Young si cu guest-starurile independentilor. Si m-am minunat asta-seara, de inteligenta sublima a acestui om, de umanismul, de metoda lui, de felul de a digera si a deturna autorii preferati si miturile umanitatii, si a lua un caz sociopat si a-l transforma intr-o referinta la crezul samuraiului.

Inca nu ti-am spus nimic de filmul asta, cind imi revin o sa pun lucruri mai multe pe hirtie. Si iarasi un lucru enorm, faptul ca pe creditele filmului, Jarmusch adresa multumiri speciale lui Mary Shelley, Akira Kurosawa, Jean-Pierre Melleville, Miguel de Cervantes. Si eu zic zau lui Dumnezeu ca exista filmul acesta.

Doar o vorba sa-ti mai spun: Rashomon