Re: CRITICA CRITICII PURE

#556
_Maxim
Participant

BANDA DESENATA, CA PRETEXT

S-a scris mult, au fost discutii aprinse despre Banda Desenata si despre benzile desenate din Romania, mai ales cele facute de autori romani, cand acestea din urma erau putine si de o calitate nesatisfacatoare.
Acum, la sfarsit de an, avem parte de aparitii in ambele categorii, editii romanesti ale unor carti straine si editii originale (semi)romanesti, demne de atentia celor care si-au spus parerile si au luat parte la acele discutii: STIGMATA, TRAVESTI, ELABUGA. Ca sa nu pomenesc decat titlurile din ultima vreme*

Or, vocile acelea au tacut. Sa fim noi mai “vocali” cand n-avem despre ce vorbi? Sa fim noi mai sonori cand avem a ne jeli?

Astfel, acea “critica BD’, care a avut un thread candva pe-aici, ar deveni interesanta in sfarsit, si, bineineles, necesara.

In schimb, avem parte de o noua galceava, una interpersonala, una de critica a celor care critica… pe ceilalti s.a.m.d.
Din nou, artistii, autorii BD, sunt uitati. Sau cel mult folositi…

Noutati internetice de “critica”: rubricile BD de pe http://www.helionsf.ro (in benzi desenate), http://www.revistanautilus.ro (cronici “toxice”! cu o “retrospectiva BD” a acestui an), sau lumiparalele.ro (cronici “cronice” si dezbateri), http://www.revistacomics.ro si http://www.salonbd.ro (anunturi, ipostaze si extazieri), http://www.webcomics.ro (comics, cu precadere, cand nu cade in “pacatul” de a intra si in bedeaua “nationala”!), dreamworld.syndicart.net (destructurari comparative, pentru unii: critica distructiva, de parca ar fi ceva de distrus )…

Anul acesta, un critic de salon BD, Ion Manolescu, a strans in volum, “Benzile desenate si canonul postmodern”, articolele scrise despre originalul huliganism cultural care rastoarna solul si subsolul mental romanesc, cu rezultate pentru unii triste, pentru altii hilare, si necesare, pentru placerea altora.
Se ard din nou etapele pentru a fi in randul lumii “civilizate”, experimentand o noua aculturatie.
Banda desenata, apare in titlu ca tentativa de inflamatie postmodernista, de relativizare culturala.

* au mai fost “traduceri”, dupa Marjane Satrapi (“Broderii”), volumul de comics alternativ “The Book of George”, tradus si el in romaneste, fanzine, carticele, albumase (aici este o indecizie terminlogica)… lansate la evenimentele din jurul Benzii desenate, care s-au desfasurat in continuu pret de cel putin cinci luni.

http://www.visualart.ro/forum/threads/9797-NEWS-BD-Comicstrip-Manga?p=357067#post357067