Re: Cutezati!

#1648
_Maxim
Participant

Cum propuneti o lucrare spre publicare?
Exemplu (de la Humanitas):

1. Nu electronic. Nu
NU oferiti manuscrisul cartii dvs. sub forma electronica – discheta, document atasat unui mesaj e-mail.
De ce? Este foarte obositor sa citesti sute de pagini pe ecranul calculatorului. Iar imprimarea pe hartie a zecilor de manuscrise primite in fiecare an ar fi o cheltuiala pe care editura incearca, in mod explicabil, s-o evite.

2. Electronic, doar mostre
Puteti trimite totusi sub forma electronica „o mostra” de manuscris: o cantitate suficient de mica pentru a fi citita in mod confortabil pe ecran, dar relevanta pentru intreg, insotita neaparat de materialele mentionate la punctul 4.
Procedati astfel cand vreti sa testati interesul editurii pentru opera dvs. Dar fiti constient ca, in acest caz, veti primi un raspuns ferm doar daca el este negativ: „Va multumim, dar tema lucrarii dvs. nu intra in profilul nostru editorial.” Daca sunteti un autor necunoscut, editura nu va putea decide sa va publice dupa lectura unei simple mostre, asa ca oricum va trebui sa aduceti tot manuscrisul.
Multi autori n-au scris cartea sau nu au scris-o in intregime si vor sa afle daca editura ar fi interesata de proiectul lor. Vor, poate, o incurajare, un imbold. Ei bine, s-ar putea sa-l primeasca, dar asta nu inseamna ca editura isi ia, in acest stadiu, vreun angajament.

3. Stilul manuscrisului
Oferiti, asadar, editurii un manuscris complet, tiparit pe hartie, cu filele neaparat numerotate. (Am folosit vechiul termen de „manuscris” desi, fireste, textul va fi scris la calculator, nu de mana.)
Incercati sa-i faceti viata cat mai usoara lectorului cartii dvs. (de obicei unul dintre redactorii editurii) – aveti interesul ca el sa va devina aliat. Dati un text aerisit, scris cu un caracter clasic, de ex. Times corp 12 cu interlinia mai mare decat cea standard. E preferabil ca textul sa fie tehnoredactat cat mai putin: marginiti-va sa puneti in evidenta subdiviziunile textului (capitole, subcapitole). Nu faceti abuz de majuscule, de sublinieri, de caractere aldine si cursive si mai ales de fonturi de tot soiul. Si in acest caz, less is more. Autorii care se lauda cu tehnoredactarea proprie, ba chiar afirma: „cartea e tehnoredactata, nu mai trebuie sa-i faceti nimic, deci cand apare?”, nu fac impresie buna.

4. Anexe la manuscris
Daca nu e vorba de un roman-fluviu, plasati cuprinsul la inceput. Insotiti manuscrisul de o prezentare de cel mult o pagina: povestiti pe scurt continutul, formulati clar ideile fundamentale si „mesajul” cartii; spuneti cui se adreseaza, de ce va fi cumparata, pe ce canale trebuie promovata si, daca e cazul, cum puteti contribui la promovare. Ideea este sa aduceti argumente credibile in favoarea publicarii. Adaugati o scurta prezentare a dvs., autorul, de preferinta nu formulata ca un CV pentru angajare. Daca lucrarea are bibliografie, nu uitati s-o atasati manuscrisului.
E dreptul dvs. sa oferiti lucrarea mai multor edituri, dar (mai trebuie spus?) elegant este sa mentionati acest lucru. Cand afla (lumea e mica si barfitoare!) ca v-ati adresat in secret „concurentei”, o editura se poate simti inselata, ceea ce nu e in avantajul dvs.

5. Primirea manuscrisului, raspunsul
Daca sunteti bucurestean, aduceti in persoana manuscrisul la editura. Daca nu, trimiteti-l prin posta. In primul caz, aveti ocazia sa va faceti o reprezentare a institutiei de care se leaga sperantele dvs. si sa puneti intrebarile care va framanta.
Locul de primire a manuscriselor la Editura Humanitas este Secretariatul de redactie (Departamente). Aici Mariana Clinciu va prelua manuscrisul, ii va da un numar de inregistrare si va va spune probabil ca veti primi un raspuns in 30 de zile.
Raspunsul editurii vine de obicei telefonic sau prin e-mail. Daca e negativ (si, din pacate, este mai des negativ decat pozitiv), nu va asteptati sa vi se dea foarte multe explicatii. Resemnati-va – si eventual pregatiti o razbunare subtila: trimiteti sub alt titlu si cu numele proprii schimbate manuscrisul Doamnei Bovary si planuiti ce-o sa faceti cand veti primi refuzul (o editura americana chiar a patit-o!). E bine sa va recuperati cat mai repede manuscrisul de la Secretariatul de redactie; editura nu vi-l poate expedia prin posta.

6. Plata autorilor
Humanitas nu cere bani autorului pentru a-i publica lucrarea. Dimpotriva, ea il plateste pe autor dupa aparitia cartii pe piata. Suma e stabilita printr-un contract si reprezinta un procentaj din vanzarile cartii, de regula 7-10%. De exemplu, daca procentajul este de 10% si pretul de librarie al cartii este de 200 000 lei, autorului ii revin 20 000 lei la fiecare exemplar vandut. Calculati cati bani ati lua daca vindeti 1000 de exemplare sau daca vindeti 50 000 (suma e impozitata in Romania cu 23%) si veti vedea imediat ca a fi un autor de bestselleruri e destul de rentabil. Altminteri, rasplata ramane imateriala.
Humanitas, spuneam, nu cere bani autorului ca sa-l publice. Asta nu inseamna ca refuza sponsorizari pentru publicarea unor carti mai greu vandabile, inclusiv sponsorizari mijlocite de autor (cele mai sigure, caci autorul se lupta cel mai mult sa-i apara cartea).
Presupunand ca Humanitas a acceptat sa va publice si ati semnat contractul de autor, nu va asteptati sa va apara cartea in doua saptamani. Pregatirea pentru tipar si tiparirea dureaza, in functie de volum si de complexitate, din momentul in care manuscrisul a fost luat in lucru, intre o luna jumatate si trei luni. Daca vi se pare mult, cititi povestea cartii.

7. Propunere de cititor
Dar daca nu sunteti autor, ci vreti, in calitate de cititor, sa propuneti Editurii Humanitas publicarea unei carti care va intereseaza/va place, astfel incat acea carte sa poata fi citita de toata lumea? Sunteti bine venit!
In acest caz calea cea mai simpla de a ne contacta este posta electronica, dar puteti folosi si posta clasica sau chiar telefonul. Adresati propunerea directorului editorial – prin intermediul Secretariatului de redactie (Departamente), care s-ar putea sa va roage ulterior sa aduceti cartea in cauza la editura. Mentionati in scrisoare autorul, titlul cartii in original, editura la care a aparut, anul si orice detalii referitoare la copyright pe care le veti gasi in mod normal pe pagina 4 a cartii. Spuneti care sunt argumentele dvs. in favoarea publicarii, dincolo de gustul personal: de exemplu, face parte cartea respectiva din bibliografia vreunei materii la o anume facultate? Ar fi, o data publicata, singura carte de pe piata care abordeaza o anumita tema? Singura traducere in romaneste a unui autor promitator? Bineinteles, puteti propune nu numai traduceri, ci si carti de autori romani publicate de alte edituri daca ele nu au fost reeditate recent. Ba chiar puteti propune reeditarea unor carti aparute mai demult la Humanitas, pe care nu le mai gasiti: daca argumentele dvs. ni se par solide, ne este usor sa va indeplinim dorinta.

8. Propunere de traducere
Ati tradus deja o carte, pe care vreti sa ne-o propuneti spre publicare. Sa speram ca respectivei carti nu i s-au cumparat drepturile de traducere de catre o alta editura romaneasca (atentie, e periculos sa traduceti din proprie initiativa, adica fara sa colaborati cu vreo editura, exista riscul sa munciti degeaba). Cum procedati?
La fel ca mai sus, dar insotind scrisoarea de oferta catre directorul editorial cu o mostra din traducerea dvs., mai ales daca folositi posta electronica. Daca editura este interesata, va trebui sa aduceti si cartea originala la Secretariatul de redactie. De fapt, acceptarea propunerii de publicare a unei carti si acceptarea traducerii facute de dvs. acelei carti sunt decizii distincte. A doua decizie are legatura cu modul in care puteti deveni colaborator al Editurii Humanitas, de pilda ca traducator.

INTERESANT: „Povestea cartii”
http://www.humanitas.ro/cititori/default.php#