Re: De la Institutul Cultural Roman de la Budapesta

#3203
_Maxim
Participant

În data de 27 aprilie 2006, la Institutul Cultural Român de la Budapesta s-a deschis Salonul româno-maghiar de banda desenata. Organizata împreuna cu Clubul iubitorilor de banda desenata din Ungaria si Asociatia Bedefililor Români, manifestarea a cuprins vernisajul unei expozitii de profil, o masa rotunda care a pus în discutie unele probleme de actualitate din creatia acestui gen de grafica specializata (varietatea, umorul, publicul-tinta, specificul central-est european vizavi de comics-ul american si de specia „manga” din Japonia, perspectivele viitoare ale colaborarii româno-ungare în domeniu), precum si o prezentare de reviste, albume de BD, volume dedicate analizei si interpretarii domeniului.

Invitatul de onoare al Salonului a fost doamna Livia Rusz, distinsa graficiana nascuta în România si formata la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj, ilustratoarea unui mare numar de carti pentru copii, de scriitori români si maghiari, colaboratoare a revistelor Napsugár (Raza de soare), Luminita si Arici Pogonici. Dupa stabilirea sa la Budapesta (în 1987), artista si-a continuat creatia în domeniu, inclusiv seria de albume personale începuta înca din tara, unele dintre ele devenite adevarate best-sellers si traduse în germana, engleza, rusa, spaniola. Livia Rusz a reprezentat, în cadrul manifestarii de la ICR Budapesta, factorul de legatura între creatia desenatorilor români si a celor maghiari (acestia din urma originari din Transilvania sau din teritoriul propriu-zis al Ungariei).

Din România au participat: Dodo Nita, istoric al domeniului, autorul volumului Dictionarul benzii desenate din România, desenatorii craioveni Marian Mirescu si Dan Marian Mirescu, bucurestenii Alexandru Ciubotariu si Daniel Horia, clujenii Adrian Barbu si Flaviu Patrunjel, precum si Cristian Loghin, venit din Cracovia împreuna cu poloneza Joanna Karpowicz, cu care colaboreaza la realizarea ultimelor sale albume.

Din Ungaria au fost prezenti: Ferenc Kiss, presedintele Clubului BD Ungar, precum si József Szatmári, Mihály Vass, Péter si Gábor Korcsmáros, Péter Kozma, Zoltán Domján, desenatori si reprezentanti ai unor galerii de arta budapestane, interesate de BD.

Dintre mijloacele de promovare folosite în pregatirea Salonului, merita sa fie amintita o editie de 10.000 de plicuri tiparite de Posta Româna cu inscriptia „Prima expozitie româno-maghiara de benzi desenate. Institutul Cultural Român din Budapesta 27 aprilie – 20 mai 2006” încadrând un desen de Livia Rusz. De asemenea, un numar special bilingv (româna si maghiara) al revistei craiovene de BD Argonaut (nr. 8 din aprilie 2006), mai multe interventii în direct la postul de Radio România Cultural ale directorului ICR si ale unora dintre invitatii la manifestare, precum si aranjamentele privitoare la filmarea expozitiei de catre Duna TV si transmiterea unor scurte interviuri cu conducerea ICR Budapesta, cu Livia Rusz si Ferencz Kiss, în cadrul unei emisiuni din 5 mai a respectivului post de televiziune ungar.

O buna impresie a facut prezentarea mai multor numere recente din publicatia Argonaut si a Dictionarului benzii desenate din România, Editura Mim, 2005.

Dupa încheierea perioadei de vizitare, expozitia va fi transferata în România, pentru a participa la Salonul International de Banda Desenata de la Bucuresti, în toamna acestui an.http://www.icr.ro/romana/institute.html