Re: De la Muzeu la salon si-napoi

#5113
_Maxim
Participant

In “pauza de muzeu”:

“I-am întâlnit pe Dodo Niţă şi Alexandru Ciubotariu la a II-a ediție a unui eveniment interesant – Le Salon du Livre des Balkans – organizat în 25-26 iunie la Paris unde invitata de onoare a fost România.” (Marina Nicolaev, Omnigraphies e-zine / art&culture)
http://www.omnigraphies.com/modules/smartsection/item.php?itemid=768

“Sub înaltul patronaj al Academiei franceze Salonul de Carte din Balcani are în calitate de co-organizatori Asociatia Albania și Le Courrier des Balkans fiind sprijiniți de regiunea Ile de France, Centre National de Livre, Institutul Cultural Român precum și Théâtre de la Grande Comédie unde a fost de altfel, organizat.”

“Salonul a avut ca autori invitați: Gabriela Adameșteanu, Alexandru Ciubotariu, Gani Jakupi (Kosovo), Petre Răileanu, Johanna Markade, Aleksandar Zograf (Serbia), Igor Hofbauer (Croația), Ilan Manouach (Grecia), Letiția Ilea, Florina Illis, Dan Lungu, Dodo Niță, Sebastien Reichman, Virgil Tănase, Dumitru Tsepenag, Matei Visniec, Andreia Roman, Mirella Nedelco Patureau. Un mic concert de muzică balcanică a fost oferit de Xanthoula Dakavanou, Hacer Toruk și Taxiarkis Vasilakos.”

Unde sunt cei Peste 20 de autori isi vor prezenta activitatea si vor vorbi cu publicul in jurul temei “La BD dans les Balkans” despre care se face vorbire pe salonbd.ro?

…si-l vad intr-una din fotografii o figura care-mi pare foarte cunoscuta: Mircea Radu, grafician si autor BD romano-francez, previously known as Mircea ARAPU.

Si mai scrie-n salonbd.ro ca Deasemenea libraria salonului propune multe titluri din acesta parte a lumii.
…si deja-vad intr-alta fotografie un grupaj de publicatii romano-balcanice semnate de cei doi autori si penultimul numar al fanzinului COMICS.
+ Legendele Dacilor de Mihai Grajdeanu, ComicsCevaMarunt, 24HCOMICS de Ionut Popescu si Povestiri Stranii de Laurentiu Butuc. dipa blogul Revista Comics.ro http://revista-comics.blogspot.com/2011/06/le-salon-du-livre-des-balkans.html

Cei doi omniprezentii autori sunt prezentati in acelasi articol din Omnigraphies in care este prezentata si monopgrafia lor “Burschi”:

“Scriitorul Dodo Niţă s-a născut în 1964, la Bucureşti și este Preşedintele Asociaţiei Bedefililor din România.
Prezenţă activă încă din anii ’86 prin cenaclurile literare sf, este cunoscut atât pentru pasiunea sa bedofilă cât şi pentru articolele sale publicate de-a lungul timpului despre BD (…)”

“Talentat și pasionat de genul BD, graficianul Alexandru Ciubotariu a absolvit Academia de Arte „George Enescu” din Iaşi cu o diplomă dedicată istoriei benzii desenate mondiale (…)” [una din multele lucrari referitoare la Banda Desenata din ultimii ani ale absolventilor artisti, filosofi, filologi samd, una pe care insa nu am citit-o pana acum]

Marina Nicolaev mentioneaza ca a fost mentionata de cei doi autori in lista celor care au facut posibila aparitia monografiei mentionate.
Ea este “arhitect, grafician, scriitor [SF], absolventă a Institutului de Arhitectură Ion Mincu, București. Master “Ville, Patrimoine et Architecture” Université Paris VII, France. Doctorandă Université Paris VII, France.” (dintr-o vasta prezentare pe Wikipedia a polivalentei personalitati artistice) 💡