Re: De la rusi vine in sfirsit o banda desenata

#1442
Anonymous
Participant

Une jeunesse sovietique de Nikolai Maslov, publicata in Franta, in 2004, de Denoel Graphic, (editura destul de noua si indrazneata care practica foarte mult traducerea), face figura de OZN grafic dupa cum declara insusi editorul francez. In raionul dedicat independentilor, care incepe sa ocupe din ce in ce mai mult spatiu in orice librarie care se respecta, o coperta cu portretul in carbune al unui tinar soldat sovietic, zimbet de mort-viu, steaua sovietica si un titlu sec, care ma face sa ma gindesc la un bildungsroman.
Totul in alb-negru, stilul voit scolaresc, dar naiv si autodidact in acelasi timp, un creion timid care de-abia atinge hirtia ca si cum fiecar caseta e vazuta prin ceata. Citeva repere spatio-temporale, Siberia, Mongolia, Moscova, 1957, 1972, balizeaza fluxul constiintei unui om simplu, impresionant-pentru ca rezista, impresionat- pentru ca priveste si se incarca cu suferinta altora, impresionist- pentru ca-l adora pe Monet. ŤO imaginatie sanatoasa gaseste intotdeauna modalitatea de-a se exprima in forme simple, accessibile tuturor.ť
Exista aici o inocenta dureroasa a privirii care nu face decit sa redea fidel agonia unei lumi incarcerate, indobitocite si redusa doar la stadiul de recipient pentru vodca. Totul se masoara in vodca, se traieste pentru vodca si vodca ii tine in viata. ŤO realitate cum nu se poate mai simpla: cind faci parte dintr-o turma, nu mai conteaza daca esti primul sau ultimulť. E simplu ca individul nu mai exista, ca exista concepte: Arta Sovietica, Viata Sovietica, Lumea Sovietica, ca oamenii isi refuza dreptul la constiinta si la libertate si daca nu sunt inca marionete e pentru ca trebuie sa faca munca patriotica.
Iar vodca e combustibilul care ii tine in viata.
E simplu, e sec, e trist, oamenii mor, fabrici si uzine de fotolii pentru handicapati produc armament in masa.
La Moscova se viseaza in anii 70: Marlboro, Deep Purple….
In Siberia, un adolescent asculta in anii 50 RFI si se intreba ce se poarta pe Champs-Elysees…..
Un editor francez din Moscova a facut ca o parte din el sa ajunga si pe Champs-Elysees, si pe St. Germain si in majoritatea librariilor din Franta.
Ma intreb cum ar arata o tinerete socialista sau una democrata?