EVAZIONISMAm renuntat la „evazionist” din subtitlu, pentru ca termenul si-a pierdut sensul de „plecare cu sorcova dintr-o lume gri”, care s-a uscat si a cazut, si s-a ingrasat cu un sens secundar din sfera financiara, ceea ce nu e cazul pentru un fanzin care se tipareste intr-un numar de exemplare „dupa buget” si se vinde la nivelul „costului de productie”, atunci cand nu este donat.
ELITA, ELITE
Deunazi, pe un forum, comicbooks.ro, mi s-au cerut lamuriri referitoare la termenul „elite”.
Ma feresc sa identific pasionatii cu elitele. „Pasiunea” a ajuns o scuza, iar elitele la plural.
…Subtitlul defineste intr-o fronda usor depasita, agresiv-autoironica, Banda Desenata, ca „subcultura pentru toate elitele”.
Subtil subtitlu, eh?
Contram taxonomia Elitei conservatoare cu placerile vinovate ale noilor elite. Noutatea obliga… pluralul.
Asadar, nu identific nici Elita (singulara) cu elitele (plurale), ca ea fiind suma a acestora din urma.
Printe aceste elite „plurale” pot fi si cele cu un grad ridicat de confort financiar… (…)
Mai exista si elite consacrate de catre profani, care tind si tanjesc sa fie confundate cu Elita macar in timpul vietii, sau din cele care vor sa ia locul Acesteia, opunand taxonomiei fatale taxidermii fetale!*
Lamurire invaluitoare: aceste din urma fraze deshidrateaza o muceda realitate pana la nerecunoastere, iar termenii abia inmuguriti pot inflori la lumina DEX-ului, iar buchetul rezultat te va imbata cu parfumurile-i perverese.
E vorba despre veleitari, astia inchipuiti, despre nombrilisti fara numar, fara numar… Adica despre convingeri de fier in ploaie… aahm… elitele noi, dom’le!
PASIONATI
De pasionati este nevoie.
De toti, pana la urma!
„Toti” parea sa fie destul de corect politic fata de o categorie atat de larga si labartabila.
Odinioara, BD era cinema de hartie, dar nu din privarea de celalalt cinema, de panza si lumina.
Erau lucruri specifice pe care rasfoitul le oferea, lucruri care au fost recuperate tehnologic de cinematografie si care au depasit ecranul argintiu pentru a genera produse hibride si pe device-uri de neconceput dar dorite cu 2-3-4… decenii in urma. (Ce a preluat banda desenata din cinema in acest timp, nu intra in discutie aici.) Pe aceasta directie „apare” si se dezvolta noul pasionat in mantia-i centrifuga de imagini.
Pasionatul este un accelerator, dar el este cel care isi va pastra nebunia placerii banale de care zici tu intr-un dezechilibru perfect – „cititul” devenind…whatever.
Un pasionat apare din vis. Din propriul vis.