Re: EXPOZITIE BD MONDIALA

#1764
_Maxim
Participant

Marko Ajdarić, editor al Neorama dos Quadrinhos, cel mai mare newsletter despre cea de-a noua arta din lume (http://www.neorama.com.br/ ) a organizat deja expozitia Braziliei la festivalul din Amadora (Portugalia) si a realizat o expozitie a trei tari (Argentina, Spania si Italia), in Brazilia, “Mostra Trinacional da Nona Arte”.

Marko Ajdarić a inceput, in noiembrie 2008, Coxias de Caxias, un soi de show-room BD la Caxias do Sul, al doilea oras din Rio Grande do Sul, in sudul Braziliei. Din martie, Le Coxias va fi lunar. Pentru urmatoarele editii, sunt deja stranse publicatii cu lucrari realizate 85 artisti BD din Brazilia.

Dar pe plan mondial Marko a avut parte de suportul multor edituri si artisti care au raspuns la apel si au trimis lucrari. Este o expozitie de reviste, carti, albume, fanzine…Consideram ca este cel mai bun mod de a populariza cea de-a 9-a arta: a-i pune pe oameni in contact direct cu bdanda desenata buna. Astfelel a decis crearea unei expozitii mondiale, cu publicatii din toata lumea, selectionate pentru a oferi vizitatorilor o imagine a dezvoltarii celei de-a 9-a Arte in toata lumea.

Acum, el lucreaza cu scopul de a avea lucrari care reprezinta starea acestei artei in peste 50 de tari, din toate continentele. Aceasta expozitie va fi prezenta in cel putin 7 orase din Brazilia. Festivaluri din alte tari au fost contactate si expozitia va fi probabil prezentata foarte departe de tara de origine.

Intentia este de a prezenta diferitele posibilitati ale Benzii Desenate ca mijloc de expresie artistica. Expozitia noastra cuprinde publicatii de benzi desenate semnate de artisti precum Stan Sakai, Guy Delisle, Marcel Rujiters, Tony Millionaire, Maaike Hartjes, Jordan Crane, Fábio Moon et Gabriel Bá, Scott Mc Cloud, Frédéric Boilet, Joe Sacco, David Lloyd, Miguelanxo Prado, Gradimir Smudja, Carlos Nine, Aleksandar Zograf, Ruben Sosa, David B., Carlos Trillo, Boilet, Nick Abadzis, Hermann, Max Andersson, Jeff Smith, David Mazzucchelli…

In capitolul lucrari despre BD, numaram reviste precum IJOCA si The Comics Journal, si carti de autori Thierry Groensteen, Dez Skinn, Bob Andelman, Craig Yoe si Guglielmo Nigro. Deci, ajutati-ne sa gasim cititori buni de benzi desenate bune, trimiteti-ne publicatiile voastre. Chiar daca nu esti un artist “cunoscut”, calitatea va face sa va difuzam lucrarile. Am cunoscut artisti “necunoscuti” minunati din tari precum Romania si Uruguay, care vor fi prezentati in expozitia mondiala.

NB: Pentru Coxias de Caxias, tot ce primim este expus (inafara de Hentai), iar pentru expozitia mondiala exista bineinteles, o selectie.

Contact Marko Ajdarić: MSN Skype: markoajdaric e-mail