Re: Gogoaşa înfuriată

#525
Cristina
Participant

Ma iei asa, la cafea, nedezmeticita, cu subiecte înfierbântate, nu se cade, peste poate! Nu raspund de calitatea scriselor, mai devreme de o ora.
De-acord cu sublinierea

„Ceea ce lipseste cu adevarat pentru a avea o industrie a benzii desenate in Romania sunt editorii care pot administra o lucrare, o pot promova si vinde”, spune Serban Terente, caricaturistul cotidianului Evenimentul zilei.

Ca rejoint un pic ce balbajeam si eu mai sus, apropo de marketing si ca, nu autorii, ci agenti publicitari, dar si critici influenti care sa dea un label, sa certifice oarecum stilul lucrarilor, ar trebui sa se ocupe de promovare.
Imaginea e populara în România si avem baze destul de solide. Poate cu imaginatia stam mai prost. E pacat ca filonul absurd nu se dezvolta si în banda desenata.
Exemplele date, Satrapi, Spiegelman, Sacco sunt, narativ, opere de tip jurnal sau bildungsroman ai au carura militanta, sociala. Ma mir, de fapt, pas du tout, ca urbanul român, nu a produs nimic în stilul asta.
Common, comparatia nu prea se tine pe picioare. Artisti africani, ok, dar în sistemul editorial din America, cea mai mare industrie, si care publica di tate, creatoarea romanului grafic, a stripului, si care nu e responsabila numai de Marvel, DC Comics, ci si de Mad Magazine sau Fantagraphics.
Mi se pare cam târziu si nu îndeajuns de devreme, sa intram în ditiramba: capitalismul ne-a po-luat mintile, aracan de noi.
Si stripul nu trebuie sa moara, au contraire, cred ca prin strip ne putem ascuti mintile, fiindca e modalitatea cea mai eficace de-a înfige piuneze în realitate.

Pe mai târziu, când ma mai descetosesc la creier.
I’ll be back with a vengeance.