Re: Grafician roman disparut in Seattle – Iulian Duna

#3952
_Maxim
Participant

Absolvent de Arte Frumoase la Cluj, master, plecat legal in State cu viza de 10 ani, Iulian Duna a disparut anul acesta in mai.

Am lucrat cu el la proiectul http://www.5pm.ro – a aplicat in urma postarii unui anunt aici. Cat a stat apoi in Bucuresti ne-am imprietenit – a lucrat la Ubisoft in perioada respectiva.

Am nevoie de persoane care l-au cunoscut – colegi de facultate sau prieteni ca sa incercam sa dam de el. Familia si prietenii din america il cauta de mult, Ambasada Romaniei le-a spus ca nu pot face nimic iar Politia Americana la fel.

Mai multe detalii gasiti pe blogul meu – http://www.dorinboerescu.ro – va rog sa ma contactati daca l-ati cunoscut pe Iulica.

Multumesc.
Boerescu

http://www.visualart.ro/forum/showthread.php?t=13758
http://www.dorinboerescu.ro
http://www.clujeanul.ro/index.php
IIulian Dună este considerat a fi unul dintre cei mai buni absolvenţi ai Universităţii de Artă şi Design (UAD) Cluj. la doar 27 de ani, multe dintre creaţiile lui au fost premiate şi a avut expoziţii atât în ţară, cât şi în Statele Unite ale Americii, unde a ajuns cu o bursă „Business & Travel”. De mai bine de jumătate de an, însă, prietenii şi părinţii lui nu mai ştiu nimic despre el. Ambadasa Română din SUA şi-a declinat orice competenţă, iar autorităţile americane refuză să se implice în căutarea lui. Apropiaţii lui Iulian mai au o singură speranţă: că aceasta n-ar mai fi dat niciun semn de viaţă în mod intenţionat. Dintr-o fantezie de artist.

Masterat în design
Toţi cei care îl cunosc pe Iulian spun despre el că este un tânăr talentat şi foarte vesel. A terminat Liceul de Arte la Sibiu, apoi a venit la UAD Cluj. Tot aici a făcut şi masteratul în design grafic, pe care l-a încheiat anul trecut. Şi-a găsit un post în Bucureşti, la o firmă specializată în grafică şi animaţie pentru jocurile pe calculator. Acolo a întâlnit-o pe Ana, cea cu care a plecat ulterior în SUA. „Iulian spunea întotdeauna că ar vrea să meargă într-un loc în care să facă grafică pe calculator, undeva unde domeniul acesta să fie foarte cunoscut şi apreciat”, spune Mariana Dună, mama lui Iulian. Şi acel loc era America.

Iubita cu 13 ani mai mare
Ana, femeia de care s-a îndrăgostit Iulian are dublă cetăţenie, română şi americană. La numai două luni după ce s-au cunoscut, cei doi au hotărât să plece în Statele Unite. Iulian are 27 de ani, iar Ana este cu 13 ani mai mare decât el. Diferenţa de vârstă nu i-a împiedicat însă să se iubească. Iulian a obţinut viza „Business & Travel” pe 10 ani, iar în 11 ianuarie anul acesta s-au îmbarcat în avion de pe aeroportul din Bucureşti şi au coborât pe JFK în New York. Acolo, Iulian a participat la o expoziţie cu câteva dintre lucrările sale, alături de un prieten al său, pe nume Remus Pop.

Între New York si Las Vegas
Ana şi Iulian au rămas în New York 10 zile, după care au plecat către Las Vegas, la fratele Anei. Au rămas acolo două săptămâni. Apoi cei doi s-au hotărât să se stabilească în Seattle, pentru a fi mai aproape de vărul lui Iulian, Marius Magda. „Împreună cu soţia mea şi copilul locuiam într-un apartament micuţ, cu două camere. Ana şi Iulian au rămas la noi vreo trei săptămâni, dar pentru că spaţiul era foarte mic, s-au mutat la o familie de români, care aveau o casă mai mare”, povesteşte din America, Marius Magda. Aşa au ajuns cei doi să fie găzduiţi de familia Adamovici, într-un orăşel de lângă Seattle, Federal Way. Marius Magda spune că Nina şi Constantin Adamovici se cunoşteau cu Ana încă de când aceasta locuia cu fratele ei, în Las Vegas.

În acest timp Iulian şi-a căutat de lucru. Pentru Ana, cetăţean american, lucrurile au stat destul de bine. Şi-a găsit repede un post la un teatru din Seattle. Pentru Iulian însă, care era plecat legal, dar cu viză de turist, nu a fost la fel de simplu. „Am încercat să găsim ceva la o firmă de jocuri pe calculator, pentru că Iulian asta ştia să facă şi asta îi plăcea. Vroiam să găsim o cale de a lucra legal şi de a primi inclusiv viza pentru drept de muncă”, spune Marius Magda. Din păcate însă, acest lucru nu a fost posibil, iar Iulian a lucrat ocazional în amenajări interioare. „Eu cred că şi acest lucru l-a dezamăgit, pentru că îşi dorea foarte tare să facă grafică pe calculator”, crede mama lui Iulian.

„Iubirea vietii”?
Diferenţa de 13 ani dintre Iulian şi Ana nu i-a împiedicat să se iubească. Asta spuneau ei. Ceea ce se vedea însă era cu totul altceva. „Se certau foarte des, chiar şi în faţa noastră. Am aflat apoi că la fel s-a întâmplat cât timp au stat în New York. Se certau din aproape orice”, povesteşte Marius Magda. Mama lui Iulian susţine că nu s-a opus relaţiei dintre fiul ei şi Ana, tocmai pentru că el o iubea foarte tare. „Eu i-am spus că dacă ei se plac şi se iubesc, diferenţa asta nu contează. După dispariţie am aflat că se certau tot timpul. Ea dorea să facă din el un om perfect, dar aşa ceva nu se poate”, povesteşte Mariana Dună, mama lui Iulian. Cei doi afirmau mereu unul despre celălalt că ar fi „iubirea vieţii”. Se pare însă că tocmai această dragoste a generat drama ce a urmat.

Disparut pe 4 mai
Din data de 4 mai 2006, nimeni nu mai ştie nimic despre Iulian. Vărul lui l-a văzut ultima dată pe 29 aprilie, şi nimic din comportamentul lui Iulian nu anunţa ce se va întâmpla. „Sâmbătă, pe 29 aprilie, noi ne-am mutat într-un alt apartament şi Iulian ne-a ajutat cu mutatul. A fost ultima dată când l-am văzut. L-am dus la autobuz şi ne-am luat la revedere, urmând să ne vedem duminică, pe 7 mai, la biserică, cum ne întâlneam de obicei”, îşi aminteşte Marius Magda.

Disputele dintre Iulian şi Ana au continuat, iar amploarea lor era din ce în ce mai mare. În seara zilei de marţi, 2 mai, cei doi au avut cea mai putenică ceartă de până atunci. Ana i-a cerut lui Iulian o pauză în relaţia lor. A doua zi dimineaţa, în 3 mai, Ana a anunţat că în acea seară nu va veni acasă, ci va rămâne la nişte prieteni în Seattle.

În seara de miercuri, 3 mai, Iulian s-a întors acasă, în Federal Way, foarte trist. „L-am văzut foarte abătut, l-am chemat la cină. Ne-a spus că merge la el în cameră, face un duş şi coboară apoi. Nu a mai venit, am urcat la el, dar cum uşa era închisă m-am gândit să nu îl deranjez, poate doarme. A doua zi dimineaţa am văzut că nu era în cameră. Iniţial am crezut că a plecat la muncă, pentru că pleca de dimineaţă, la 5. L-am sunat pe vărul lui şi l-am rugat să meargă la el la serviciu, să discute cu Iulian, pentru că era deprimat”, povesteşte Nina Adamovici, gazda lui Iulian din America.

Nu a luat nimic
A doua zi, Marius Magda l-a căutat pe vărul lui la serviciu, dar acesta nu venise. Atunci şi-au dat seama că s-a întâmplat ceva. Au aşteptat 48 de ore, după care l-au anunţat la poliţie ca persoană dispărută. „A plecat doar cu paşaportul, vreo 20-30 de dolari şi un I-pod, care era al Anei. Şi-a luat o geantă tip mapă şi bicileta. Atât. Nu ştim de atunci ce s-a întâmplat cu el”, povesteşte Marius Magda. Familia lui Iulian din Sibiu a fost anunţată de dispariţia lui după 12 zile. „Nu m-au anunţat imediat, pentru că au tot sperat să se întoarcă. Pe mine mă îngrijorează foarte tare. O dată faptul că nu s-a dus la serviciu să îşi ia ultimii bani, iar apoi, el şi-a luat din ţară o memorie de calculator cu vreo 10 milioane, pe care şi-a stocat toate lucrările lui. Era cel mai de preţ lucru pe care îl avea. Şi nu l-a luat cu el. L-a lăsat acolo, acasă”, spune printre lacrimi mama lui Iulian.

Indiferenta autorittiilor
Imediat după dispariţie, familia lui Iulian a înaintat un memoriu către Ambasada României la Washington. Răspunsul lor a fost însă sec: nu se poate face nimic din punctul de vedere al Ambasadei, ci este de competenţa poliţiei. Poliţia din Seattle însă, nu a demarat nicio anchetă, pentru că spun ei, Iulian este major, iar dacă nu doreşte să contacteze familia, este opţiunea lui. Până când nu vor exista suspiciuni de omor sau alte infracţiuni sau nu va fi găsit un cadavru care să corespundă semnalmentelor lui Iulian, o anchetă nu intră în discuţie.

Mai mult, răspunsul trimis familiei este surprinzător: „Aş dori să îmi spuneţi dacă aţi luat legătura cu fratele dumneavoastră, sau dacă ştiţi unde poate fi contactat. Eu doar trebuie să ştiu dacă este în viaţă şi a dispărut din propria voinţă. Dacă Iulian lipseşte din propria voinţă trebuie doar să mă contacteze ca să îl şterg din baza de date a personelor dispărute”, scrie într-un email către sora lui Iulian, Jan Rhodes, ofiţerul care se „ocupă” de cazul lui Iulian.

„Poate nu vrea sa fie gasit…”
Un coleg al lui Iulian, care a cerut să-i nu-i fie citat numele, are propria teoria referitoare la discpariţia acestuia. „Mă gândesc că poate el nu vrea să fie găsit. Aşa m-am gândit când am aflat acum câteva zile. Ţin minte că vorbeam, că aveam o fantezie despre cum ar fi să dispari fără urmă, pur şi simplu. Toată lumea are o fantezie de genul ăsta. Dar discuţia asta a fost demult, prin 2001”, spune A.M. Acelaşi coleg mai spune că „Iulian este prea descurcăreţ şi un spirit prea întreprinzător ca să fi intrat în ceva dubios. O să apară el!”, mai afirmă el.

Cuvinte de apreciere a avut şi rectorul UAD Cluj, Ioan Sbârciu, cu care Iulian a avut o relaţie mai specială student-profesor. „Era un student foarte bun. Talentat. Mi-ar părea foarte rău dacă…”, a spus Sbârciu stupefiat de veste.

Mama lui Iulian nu şi-a pierdut însă speranţa. Ea simte că fiul ei trăieşte şi în fiecare seară se roagă pentru el. Fiecare zi în care nu are însă nicio veste despre el e mai lungă decât o eternitate.

Recompensa de 1.000 de dolari
Prietenii lui Iulian au lansat un apel disperat către toţi utilizatorii de internet din ţară şi străinătate, către comunităţile de români din Statele Unite şi nu numai. „Ştie cineva ceva de Iulian Dună?… Dacă, din întâmplare ştiţi ceva, aveţi prieteni în Seattle, care poate îl cunosc, daţi-i un e-mail lui Dorin (Boerescu) (un prieten din ţară – n.r.)”, aşa sună unul dintre cele câteva zeci de mesaje postate pe paginile personale ale internetiştilor. Prietenul lui Iulian din New York, Remus Pop, a oferit chiar o recompensă de 1.000 de dolari pentru orice informaţie care ar putea ajuta la găsirea lui Iulian.

„L-am văzut foarte abătut, l-am chemat la cină. Ne-a spus că merge la el în cameră, face un duş şi coboară apoi. Nu a mai venit, am urcat la el, dar cum uşa era închisă m-am gândit să nu îl deranjez, poate doarme. A doua zi dimineaţa am văzut că nu era în cameră”
gazda lui Iulian din SUA

Raspunsul Ambasadei
CLUJEANUL vă prezintă mai jos răspunsul Ambasadei României din SUA la cererea surorii lui Iulian Dună, Bianca Rusdea

Stimată doamnă Rusdea,

Vă mulţumim pentru memoriul dumneavoastră şi vă împărtăşim starea de nelinişte şi grea încercare sufletească vizavi de presupusa dispariţie a fratelui dumneavoastră, domnul Iulian Florin Dună din Seattle.

Aşa cum vă comunicam şi în mesajul electronic anterior, pe care se pare că nu l-aţi recepţionat, vă adresez rugămintea de a contacta Consulatul General al României la Los Angeles, având în vedere ultima adresă de rezidenţă a fratelui dvs din statul Washington, stat aflat sub jurisdicţia consulară a misiunii consulare din Los Angeles.

În acelaşi timp, vă fac cunoscut faptul că, atribuţiile ambasadei/consulatului în localizarea şi identificarea persoanelor de cetăţenie română, raportate dispărute pe teritoriul american, sunt limitate, având în vedere faptul că activitatea de căutare şi investigare a celor dispăruţi revine cu predilecţie autorităţilor americane de profil: poliţie, firme de detectivi particulari şi avocaţi specializaţi. Misiunea diplomatică are rolul doar de a face cunoscut autorităţilor americane faptul că cetăţeanul român este disparut, urmând ca autorităţile americane să instrumenteze cazul de dispariţie (poate fi şi contra cost – în funcţie de complexitatea cazului) şi să comunice rezultatul celor interesaţi.

Vă urez succes.
Mesajul este semnat Mihaela Deaconu, consul la Ambasada României din SUA

Vazut la New York?
Săptămâna trecută, familia lui Iulian a primit un telefon din New York de la Remus Pop, prietenul lui Iulian. La rândul lui acesta ar fi fost contactat de un prieten care spunea că l-ar fi văzut pe Iulian în New York, în apropierea Statuii Libertăţii. „Da, prietenul nostru, se afla în maşină. A văzut pe cineva care semăna foarte bine cu Iulian. Avea părul lung şi la rândul lui l-a văzut pe Dan. A părut surprins, Iulian ştiind că Dan locuieşte în Colorado. Până să poată el întoarce maşina cel care semăna cu Iulian a dispărut”, povesteşte Remus Pop. Această ipoteză nu a fost însă confirmată.

Numarul 349 – Pana in 27 Noiembrie 2006