Re: Istoria literaturii romane in Banda Desenata

#1652
_Maxim
Participant

Mitul benzii desenate in Romania: un Lucky Luke ratacit
Se spune despre cultura ca este o modalitate de exprimare a emotiilor, a sentimentelor, esentiala pentru definitia umana. Uneori un cuvant, alteori o imagine… sau poate un cuvant desenat. Am avut sansa sa stau pe langa oameni insetati de exprimare, care viseaza sa impartaseasca imaginatia si viziunea lor cu o lume intreaga. Dar asta nu e atat de simplu, pentru ca in lume totul se reduce la modalitatea pragmatica prin care pui pe roate un mecanism. Iar cultura nu produce cu galeata. Si, cu atat mai mult, unde nu exista deja un prim pas facut, nu e usor sa fii printre primii.

Dar cine spune ca povestea nu trebuie sa aiba un inceput si variabilele nu trebuie sa treaca prin nenumarate probe pentru a obtine valori? Cand am auzit pentru prima data de proiectul pe care doresc sa-l sustin, l-am gasit fascinant de simplu si de atragator. Era o idee la care nu se gandise nimeni desi in povestea ei avem cu totii un rol, fie ca ne dam seama, fie ca nu. Un om indragostit de literatura si de banda desenata intr-o tara care nu acorda locul pe care il merita nici uneia dintre cele doua, s-a gandit sa faca o “Istorie a literaturii romane in benzi desenate”. Da, asa cum o spune titlul, o ilustrare grafica a celebrei “Istorii a literaturii romane” scrise de maestrul Calinescu.

Insa proiectul initiat de Luca D. cu sprijinul unei burse acordate de Uniunea Scriitorilor este mult mai mult decat o simpla ilustrare. Am vazut cum personajele au prins viata sub mainile tinerilor talentati care au lucrat la proiect. Povestile au prins substanta vizuala, personajele au devenit de sine statatoare sfidand epocile culturale. Istoria literaturii dincolo de timp si spatiu; autorii la care ma raportam dupa portrete sau schite din manual au capatat personalitate. Ceea ce incearca si cred ca reuseste “Istoria literaturii romane in benzi desenate” este sa readuca din cotloane uitate o mare parte din informatiile culturii romane si sa le plaseze intr-un context actual, spectaculos si relevant pentru generatia aceasta.

Inainte de a spune mai multe despre Luca D., cel care a tinut cu dintii de acest proiect, vreau sa subliniez un lucru: o asemenea lucrare si o asemenea forma de arta – banda desenata – nu are cum sa treaca neobservata si cred ca se simte nevoia de asa ceva chiar si aici la noi. Acum o saptamana, la targul national de carte Gaudeamus, au venit reprezentanti ai unei edituri foarte apreciate in Franta ce ne-au incurajat sa luptam pentru a publica aceasta carte. Culturile occidentale si asiatice apreciaza banda desenata ca modatalite de exprimare aparte, profund legata de natura colectiva a unei culturi. Dar ea are inca prea putini cititori in Romania. Iar noi facem cautari in acest sens. Am infiintat o librarie non profit numai pentru banda desenata de azi. Acum propunem acest proiect pentru o sponsorizare in vederea publicarii, pentru ca am gasit aici o cale foarte responsabila de a o face. Oare nu e acesta momentul ideal sa facem un pas, sa scuturam praful de pe acest proiect reusit ?

Este intrebarea pe care v-o pune initiatorul proiectului, Luca D. De cativa ani pe scena literaturii romane, este unul din personajele care nu a obosit in incercarile de revigorare a culturii in parcela pe care i-a rezervat-o societatea astazi. Debuteaza in ‘Viata Romaneasca” la 23 de ani, publica in revistele diverselor comunitati de romani din America, aduce literatura sub forma de spectacol chiar si in cluburile de jazz, publica un volum de proza scurta un an mai tarziu la Polirom, scrie scenarii de televiziune, este nominalizat la concursul de scenarii cinematografice TIFF-HBO, dupa care obtine faimoasa bursa de merit J.W. Fulbright, urmand un program de scenaristica la Academia de Film din New York.

La intoarcerea in tara dupa bursa de la New York nimereste insa intr-un marasm cultural generat de criza economica care incepe sa se abata peste Romania, dar nu numai. In acest context aproape ca e de inteles ca editurile ezita sa publice “Istoria literaturii romane in benzi desenate”, iar singurul editor care insista sa isi asume riscul, editura Brumar din Timisoara, nu reuseste sa acumuleze resursele financiare suficiente. In ciuda acestor constrangeri, suma de care vorbim e cu adevarat derizorie in fapt. Cu atat mai mult tinand cont de cv-ul impresionant pe care il are in sine acest proiect: bursa Uniunii Scriitorilor de care am pomenit, preluari multiple in presa de larga circulatie, aparitie in cadrul proiectului Mari Romani 2007 si de curand prezenta selectata de evenimentul TEDxBucharest, in cadrul “Ideas Worth Spreading”.

In momentul de fata, Luca se afla in punctul in care vrea sa renunte la acest proiect. E adevarat ca nu este un caz umanitar disperat si nici o afacere care sa genereze milioane de dolari, dar sunt convins ca imediata aparitie a acestei carti pe care ne propunem sa o ajutam poate insemna mult pe termen lung. E chiar foarte posibil ca mai ales copiii sa inteleaga mai bine decat noi bucuria de a se intalni cu literatura romana intr-un mod atat de aparte.

Va multumesc,
Octav Avramescu / librar la asociatia Jumatatea plina.
str. Praporgescu nr.31 Bucuresti sect.2
https://www.cautamoamenimari.ro/vizualizare.php?page=3

salonbd http://salonbd.ro/images/stories/poze/Nou/istoria%20literaturii.jpg
ZIGLOTRON http://www.ziglotron.com/arablog/topic1322.html
Benzile desenate scot din amorteala istoria literaturii
http://www.artline.ro/Benzile_desenate_scot_din_amorteala_istoria_literaturii-7083-1-n.html