Re: Lewis The Mute

#1507
Cristina
Participant

Nu transmit de la fata locului asa ca nu am detalii de proximitate. Trondheim, marele Lapinot si atmosfera jucausa de anul acesta mi s-au parut un semn de învigorare a festivalului, de ruptura cu atitudinea rugoso-rigido-riguroasa-festivista de pâna acum. Precum Iepurele Alb din Tara Minunilor o antreneaza pe Alice în urma lui, sper ca tot vârtejul asta lapinofil sa schimbe fata festivalului a jamais.Si daca Angouleme-ul trebuie sa moara ca sa renasca mai sanatos, daca cenuaa lui va spulbera norii negri ai puturoai ai bedelei îndoctrinate cu packaging ieftin si reciclat, apai, m-aa bucura sa fie cei de l’Association care dau foc la baraca. Se tot joaca ei cu focul de 10 ani.
Nu stiu în ce masura ajuta acest festival, în afara de-a gâdila niste orgolii superficiale ai a da prilejul unei reîmparteli a prazii, pardon, fondurilor, finantarilor si alte cecuri grase.
Nu cred ca festivalul sa fie cine stie ce trampolina pentru autorii tineri si înca neconfirmati. Este adevarat, este un label rosu, o apelatiune controlata, care certifica, repardon,autorizeaza, vânzarea unui produs, un fel de inspectie sanitar-mintala!!!
Faptul ca l’Association este la loc de onoare anul acesta, si din Cenusareasa s-au transformat în printesa, nu înseamna ca totul se termina cu bine. E posibil ca festivalul sa fi ajuns la auto-saturatie si sa explodeze dupa atâtea editii indigeste.
E o parere asa mai (pe) din afara, de consumatoare avizata si care, cerne, cerne rafturile librariilor , disperat de pestrite si aglomerate cu me?tesuguri de tâmpenii. De fapt, cred ca evit cu grija elitista raionul bd din magazine de câteva luni bune.
Ma întreb, umil, de ce piata europeana care promovozeaza diversitatea, e atât de uniformizata, pompos calculata si calcata?
Pe site-ul deschis cu ocazia eventului de bd24 de la Angouleme se gasesc deja plansele participantilor: http://www.24hdelabandedessinee.com/sommaire.php
Între paranteze, despre un al doilea 24 la Dijon, nu am cunostinta de cauza, promotorul primului event e pe alte meleaguri si mi se pare ca data oficiala s-a schimbat si ar fi prin octombrie.
A bon entendeur, salut!