Re: Mai incercam o data?

Acasă Discuții Diverse 24 Hour Comics Day Day Re: Mai incercam o data?

#824
Sanki
Participant

Veronica Solomon a descoperit acest maraton si i-a supravietuit:
Acum 3 saptamani , am iesit dintr-un magazin de benzi desenate din centrul Berlinului cu un album mare – Little Nemo al lui Mc’Cay si niste flyere… De obicei nu le citesc , dar mi-au cazut ochii pe unul pe care scria 24Stunden Comictag – Leipzig 17 Marz. M-am prins ca e vorba de ceva legat de banda desenata si se intâmpla in curand. Am intrat pe situl dedicat http://24hcomic.de/ și cu bruma mea de germana și Google Translate am inteles ca e un eveniment in care se deseneaza 24 de ore. 24 de ore, ok … da mai scria si ceva de 24 de pagini. Naaa… asa ceva nu e posibil. Poate nu un singur autor … poate toti cei prezenti lucreaza impreuna si scot un comic de 24 de pagini, sau poate se lucreaza pe echipe…?
Pe site mai sunt linkuri cu informatii despre fenomen si sfaturi practice… Si mai scria ceva de Scott McCloud http://scottmccloud.com/ … Aha!- pe baiatu asta il stiu… ia sa vedem care-i povestea, mi-am zis.
Si iata ce-am aflat:
Totul a pornit in 1990 cand Scott l-a provocat pe prietenul sau Steve Bissete , despre care spune ca era atat de incet ca desenator incat executa doar o pagina pe luna, in schimb era foarte rapid la sesiunile de semnat albume si schitele facute spontan erau deosebit de reusite, sa faca un “one shot comic”de 24 de pagini intr-o zi. Mai exact 24 de ore. Si cum se stia el insusi destiul de incet, avea sa faca si el acelasi lucru. Povestea intreaga aici: http://scottmccloud.com/4-inventions/24hr/first/index.html
In scurt timp provocarea a fost acceptata si de Dave Sim, Neil Gaiman, Kevin Eastman si Rick Veitch , lucrarile fiind ulterior publicate. Un adevarat fenomen a luat nastere – tot mai multi autori de banda desenata au dat acest test in anii ce au urmat. Una dintre regulile de la inceputuri era ca o copie a rezultatului sa fie trimisa lui Scott McCloud. Dar din 2001 le-a pierdut sirul…
La inceputul anilor 2000 a aparut si practica de a se aduna mai multi autori si a lucra impreuna iar in 2004 a fost stabilita si o zi “oficiala” pentru 24h Comics in Statele Unite. In 2007 24hComics Day se sarbatorea in inca alte 18 tari din lume… Pe situl oficial http://www.24hourcomicsday.com/ se anunta in fiecare an ziua stabilita , tot aici participantii si organizatorii pot gasi regulamentul, informatii, sfaturi si alte detalii utile. Bineinteles asta nu inseamna ca doar in acea zi desemnata de instanta superioara se permite angajarea cetatenilor in activitati de acest gen.
Asa ca un anumit domn Jan Hartmann , ocupandu-se el de standul de doujinshi (banda desenata autopublicata) de la Targul de Carte din Leipzig, s-a gandit ca intr-una din zilele targului sa organizeze o sesiune de 24h Comics. Ulterior am aflat ca toata organizarea a fost facuta prin reteaua Couchsurfing, unde a gasit omul relatii penru locatie, catering, muzica etc.
Dupa ce ne-am informat si am fost asigurati ca lipsa cunostintelor de limba germana nu ne impiedica a participa, eu si prietenul meu Remus Brezeanu care intamplator (sau nu) face si el banda desenata, ne-am hotarat sa dam o fuga . Nu mica mi-a fost mirarea sa constat ca nemtii pot fi si ei neseriosi. Din aproximativ 20 de oameni inscrisi , s-au prezentat 6. In schimb cei de la galeria gazda, EEG ale caror birouri le-am cotropit, au organizat un party in aceeasi noapte si ne-au asigurat un flux continuu de vizitatori. M-a amuzat sa observ mirarea celor care credeau ca am venit special din Romania pentru acest eveniment. A fost bineinteles si presa – aici, faptul de a nu vorbi germana s-a dovedit util pentru ca ne-au lasat in pace.
In final, nu pot sa zic ca a fost usor: statul prea mult timp pe scaun – la un moment dat orice variatiune e la fel de incomoda, crampele la mana – experienta de storyboardist m-a obisnuit, dar nu sunt usor de ignorat, prea multa cafea – dupa 5 cani numai bine nu poate face… dar n-a fost nici pe departe atat de greu pe cat credeam ca va fi. A fost foarte antrenant si satisfacator. Amandoi am terminat la timp chiar cu pauze de masa si plimbare. Si e foarte amuzant sa lucrezi fara un scenariu prestabilit, fara prea multa planificare, e un exercitiu pe care l-as repeta cu mare placere si il recomand oricui.
Capodoperele noastre le-am postat aici: http://12forever.blogspot.com/2010/03/24h-comics.html si aici http://herebemongoose.blogspot.com/2010/03/happy-easter-bunnies-story.html .

Votati pe http://www.salonbd.ro/

Entuziastii „de pe vremuri” au realizat si afise:
Dominus:

Dariz:

Gospo: