Re: Mapa de presa CIUTANUL

#1655
_Maxim
Participant

Ciutanul
de Mihai Grajdeanu si Andrei Toderascu
Primul roman de benzi desenate din Romania!
Ciutanul este un prim volum dintr-o serie de trei ce alcatuiesc primul roman de benzi desenate din Romania. Mihai Grajdeanu si Andrei Toderascu, autorii cartii, va vor cuceri cu ceea ce tari ca Franta si Belgia considera ca fiind “a noua arta”: benzile desenate.

Cartea prezinta o poveste sportiva despre tanarul fotbalist Mihai Dumitrescu, un pusti defavorizat care va trebui sa depaseasca adversitatile unei vieti destul de complicate din punct de vedere financiar. O oferta prea buna pentru a fi adevarata din partea influentului Ivanov, patronul clubului la care juca tatal sau în urma cu multi ani îl va arunca pe Mihai într-o adevarata aventura ce implica proiecte genetice secrete si descifrarea misterului mortii tatalui sau.

“Ciutanul” trage si un semnal de alarma în ceea ce priveste sportul din zilele noastre, un domeniu în care stiinta si interesele financiare pun în umbra talentul mostenit si frumusetea întrecerii sportive.

„Arta lui Grajdeanu nu iese în evidenta la început, dar la o a doua citire am început sa-i apreciez calitatile. Panourile sunt detaliate fara sa fie prea încarcate, secventele de actiune alterneaza între panouri late care ofera vederi panoramice ale terenului si numeroase panouri mici succesive care intensifica actiunea atunci cand cineva face un dribling. Flashback-urile sunt colorate în sepia si au un aer de nostalgie instanta, siluetele subtiri ale jucatorilor fiind prezentate în poze dramatice, printre care Stefan Dumitrescu pluteste fara efort ca un zeu al balonului.
Dialogurile suna veridic si nimeni nu vorbeste prea mult într-un panou, astfel încat baloanele de text sa nu acopere toata pagina. Suna elementar, dar e foarte important. Cea mai mare calitate a Ciutanului este însa ritmul extraordinar. Compozitia fiecarei pagini este aproape perfecta, scenele se succed fara greseala, flashback-urile sunt integrate bine în actiune si povestea se citeste de la un cap la altul fara nici un hop.

Nu pot sa ma abtin si trebuie sa spun ceva si despre calitatile fizice ale volumului în sine. De la coperta lucioasa în care pot sa-mi vad reflexia la calitatea extraordinara a hartiei în sine, Ciutanul depaseste multe dintre benzile desenate aparute în occident. Ma trec fiori la gandul ca este posibil sa mai apara asemenea romane grafice romanesti si viitorul benzilor desenate în Romania începe sa arate promitator.

Astept cu nerabdare urmatorul volum din Ciutanul. Sunt curios sa vad ce se întampla în continuare cu povestea, nu neaparat pentru intriga în sine, ci pentru ca vreau sa vad în ce directie duc autorii dezbaterea natura versus stiinta în sport. Sunt si mai curios sa vad daca Grajdeanu si Toderascu reusesc sa repete performantele tehnice din acest volum, pentru ca au deja o baza foarte solida pe care pot sa construiasca. Si exista mereu sansa ca Ciutanul (regionalism din Dobrogea) sa convinga alti pusti sa se apuce de sport, ceea ce nu poate fi decat un lucru bun.”
Cristi Mitran, http://www.bookblog.ro

Considerata în prezent o forma de arta de sine statatoare, banda desenata s-a desprins, în ultimii 20 de ani, de o literatura ce se adreseaza exclusive copiilor, imbogatind toate genurile literare si cultura grafica contemporana.

Mihai Grajdeanu are 23 de ani, nascut în Mangalia si stabilit în Bucuresti. Primele benzi desenate le creioneaza la varsta de 10 ani. Fara studii de specialitate, reuseste sa aduca un suflu nou în lumea benzilor desenate odata cu aparitia cartilor “Dupa gratii”- dupa o idee de Valentin Simionov – absolvent de asistenta sociala si directorul executiv al organizatiei “Romanian Harm Reduction Network”, carte care face parte din campania de informare în penitenciare asupra riscurilor îmbolnavirii cu HIV si “Istoria alternatica a literaturii romane in benzi” dupa un scenario de Luca Dinulescu, inca nepublicata.