Re: pe adresa revistei: Dan-Valentin COMSA

#1254
_Maxim
Participant

In primul rand vreau sa va transmit felicitarile si respectul meu vis-a-vis de eforturile depuse de colectivul “Carusel” pentru a ne aduce prima revista BD adevarata din Romania. Continuati treaba buna ti facut-o pana acum. Nu uitati ca “Romanul s-a nascut critic” si ca foarte multe din comentariile malitioase de pe diverse forumuri la adresa calitatii unor benzi desenate precum si la adresa gramaticii si traducerilor anumitor texte sunt neimportante, si majoritatea cititorilor vor sti sa vada dincolo de aceste lucruri, mai exact vor vedea efortul depus pentru aceasta revista de colectivul din spatele ei si vor realiza ca nimic nu merge absolut perfect din prima precum si ca problemele se rezolva pe parcurs.

Care este doleanta mea, motivul ce m-a indemnat sa va scriu? Manga.
Dupa cum probabil stiti, manga sunt benzile desenate nipone, industrie
ce incepe sa “prinda” si in Vest, cel putin daca e sa privim editiile “phonebook” ale revistei “Shonen jump”.
Sunt sperante sa vedem asa ceva in “Carusel” candva prin viitorul apropiat?

Cred ca este inutil sa discutam despre o piata manga in Romania, avand
in vedere faptul ca si benzile desenate de abia se lupta sa supravietuiasca in mentalitatea ingusta a “romanului care s-a nascut critic”…Acest lucru nu inseamna insa ca respectiva latura a nuvelelor grafice nu intereseaza pe nimeni. Priviti numai comunitatile http://www.manga.ro sau http://www.anime-club.ro . La acestea adaugati fanii ce nu interactioneaza cu respectivele comunitati din diverse considerente…Daca mai puneti la socoteala si faptul ca majoritatea acestora cel mai probabil sunt cumparatori (sau viitori) cumparatori cred ca obtineti un numar deloc neglijabil de persoane interesate sa vada manga in revista dumneavoastra.

Acum, se stie ca seriile manga sunt faimoase printre altele pentru lungimea lor si achizitionarea unei asemenea serii intr-un mediu atat de riscant cum e piata romaneasca de BD poate parea ca o miscare de marketing cel putin ciudata, dar nu cred ca este nevoie de masuri de genul acesta pentru ca manga sa isi faca simtita prezenta pe tipar.
Cred ca cea mai buna solutie ar fi cea “One-shot”, manga-uri de un singur capitol, facute de un singur autor, a caror intindere si cost din punct de vedere al licentei cred ca ar fi mai mult decat acceptabile ca prezenta intr-o revista cum e “Carusel”.

Am la indemana doua exemple de o calitate cu mult peste medie, ambele avandu-l ca autor pe Eichiiro Oda, faimos indeobste pentru seria “One Piece”, serie ce e pe primele locuri in topurile japoneze. Ambele sunt scanlations (scanari traduse in engleza) facute de grupul de fani “MangaCity” (http://www.mangacity.net). Primul ar fi “God’s gift to the future” – o povestioara comica implicand Demiurgul, birotica pierduta, un hot de buzunare si o greseala de ortografie; a doua este “Wanted!”, poveste ce a dat numele volumului de one-shots din care face parte, in care este vorba despre un “outlaw” in vechiul Vest Salbatic si despre fantoma unui vechi inamic, fantoma ce sa zicem ca face prea multa galagie pentru binele personajului principal.

Amandoua pot fi download-ate de aici:
http://www.mangacity.net/?page=wanted

Publisherii sunt Shueisha si Jump Comics Japan. De notat faptul ca traducerile de acolo sunt facute de fani, si prin urmare neautorizate.

Va rog sa tratati aceste doua exemple ca atare, sper sa vedeti in ele si altele asemanatoare un eventual punct de plecare pentru prezenta manga in paginile “Carusel” in special si in Romania in general.

Va multumesc pentru rabdarea acordata citirii acestui mesaj si nadajduiesc la un eventual raspuns din partea dumneavoastra (chit ca va fi pozitiv sau negativ – incerc sa tin o minte deschisa asa ca nu prea ma supara multe lucruri 🙂 )

Cele mai sincere urari de succes,

Comsa Dan-Valentin