Re: Plastilina, bat-o vina!

#2557
Cristina
Participant

Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit
Daca ati vazut Chicken Run, una din primele aventuri galinacee transpuse in desen animat si in special in plastilina de catre Nick Park si echipa de la Aardman, apoi scurt-metrajele Wallace&Gromit care aduc in centrul atentiei placerea lucrurilor simple, telurice, sau probleme de o mare si casnica importanta precum pastrarea ceaiului cald sau conservarea minimului de efort dimineata la sculare, atunci primul lung-metraj cu Tintin si Milou in varianta brit ar putea parea smashing
Dupa home&tendances in stil leonardian,bonomul Wallace trece la lucruri mai pragmatice cum ar fi infiintarea unei firme de protectie si paza a legumelor de gradina Anti-Pesto . Niciodata leguminoasele n-au fost la mai mare pret: curcubitaceele, barabulele, bostanii, morcovii, vinetele, si tot ghiveciul trebuie protejate de dintii invadatorilor cu blanita si codita pentru a putea participa la festivalul recoltei pentru premiul celei mai mari legume cu trofeul “Morcovul de aur” . Suna a gradinita mare, nu?Blestemul iepurolacului este titlul original, dar poate n-ar fi mai potrivit in contextul actual Blestemul porumbului transgenic sau al carnii ucigase, al steakului diareic?!! Cultivatorii din micul oras britanic cresc legume supradimensionale dar ce pacat ca nimeni nu s-a gindit la o ridiche gigant. Iepurolacul este produsul unei incrucisari la fel de nenaturale si frankensteiniene, al carui mister destul de elementary, my dear Watson ii dam de cap destul de rapid. Wallace are un cunning plan!
Cu citeva aluzii fine la literatura fantastica anglo-saxona, Wallace&Gromit este un fel de ceai la nebuni, in tweed si cu aroma de brinza cheddar, putin invechita, si cam scortoasa, in stilul nonsense atit de drag lui Lewis Carroll. Poate asa se explica prezenta iepurasilor si abundenta gaurilor, ceea ce ma face sa ma duc cu gindul la o anumita doza de perversitate. Oricum, un ciine pe post de menajera….Apetitul gurmand al lui Wallace pentru brinza, simbolurile falice, pepenii rotunzi. Chiar, oare despre ce cintau Sarmale Reci in Ana are mere, Gina are pere…
Mai putin accessibil decit scurt-metrajele, ramine de vazut tocmai pentru absurditatea scenariului si pentru raritatea pe care o prezinta aceasta forma de animat. Cine mai face lucru manual azi?!! Gromit tricoteaza si face pulovere!
Say cheese!