jurnalism facut dupa ureche
desi nu imi sta in fire articolul din prezent legat de banda desenata m-a convins sa fac unele, hai sa le spunem precizari dar care puse cap la cap fac sa arate cu totul si cu totul altfel articolul.
„Dupa inceputurile timide de la sfirsitul secolului XIX, timp de mai bine de 40 de ani bd-ul romanesc a fost mutat pe linia de propaganda a sistemului comunist …”
– nimic mai adevarat. inainte de perioada comunista a fost o activitate extrem de infloritoare unde s-au conturat mai multe personaje cel mai reprezentativ(poate pentru intreaga banda desenata romaneasca) este Haplea – cel mai cunoscut personaj de bd care a avut parte si de o reeditare-reinterpretare in viziunea lui Viorel Parligras(un talentat autor BD din Craiova) la editura All.
„Dupa 1989, incercarile de a scoate reviste cu benzi desenate au fost putine si de cele mai multe ori sortite esecului”
– partial adevarat… dupa 89 incercarile editoriale erau mai multe decat acum chiar daca unele au fost sortite esecului…2 exemple contazic cele spuse totusi… carusel (revista din bucuresti) initiata de Sandu Florea a rezistat destul de bine pe piata timp de un an si ceva lunar cu benzi desenate de aventuri ,cowboy, SF… chiar si super eroi…. aproape toate productii romanesti, incurajand si tinerii. a doau revista (era de fapt un supliment) partial color al ziarului azi – Mini Azi – a avut o viata indelungata… paroximativ 7 ani fiind o rampa de lansare pentru multi autori(si eu tot acolo am debutat).
„Noii eroi ai benzilor desenate se numesc Omulan si Birdy (realizate de Matei Branea), Fredo&Pid’jin (creaturi imaginate de Eugen Erhan si Tudor Muscalu), Rom-bran (Ciubi)”
– nu am nici un personaj care sa se cheme asa. Rom bran fiind un desen facut pentru altceva si care apare la o simpa cautare cu google fara ca macar cineva sa se sinchiseasca sa verifice.
„Stefan Tiron (Megatron) autor de bd..”
– interesant este ca megatron un animator si un cunoscator al benzii desenate este trecut drept autor cu toate ca nu este adevarat, iar pe de alta parte Vali Ivan singurul autor roman publicat de editura egmont cu o adaptare dupa jules verne si care a vandut peste 40 000 de albume BD nici macar nu este mentionat. a si inca ceva… numele meu este Alexandru Ciubotariu nu ciubotaru!!!!
„Sandu Florea, care a lucrat si in SUA”(completare la declaratia lui branea)
– Sandu Florea este cel mai prolific autor de bd din romania, publicand 9 albume (între 1973-1983) pana in 1992 cand, impreuna cu familia, pleaca in america si de atunci lucreaza cu cele mai mari case de editura bd din america – Marvel .DC, Dark Hourse, CHAOS! COMICS realizand in special inking pentru mai toate seriile celebre din comics-ul american ca Spiderma, X man, batman…. si aproape toate personajele… are la activ si 2 albume personale… in america desen si ink numite The Executioner.
„…Salonului de Banda Desenata ce se va desfasura in Bucuresti intre 19-22 octombrie, prima manifestare de amploare pentru promovarea benzii desenate in Romania”
– foarte foarte gresit…nu este nici pe departe prima manifestare de aceste gen ci a… XVI -a!
„Hardcomics este una din cele mai vizibile reviste de BD, desi se afla abia in pragul aparitiei celui de-al patrulea numar”
au aparut deja 6 numere din hardcomics:
1 roman tolici-arghhh!
2 matei branea- omulan
3 compilatie cu 23 de artisti romani si staini
4 alexandru ciubotariu- povestea despre eu
5 irina popa
6 compilatia-seex sub egida Muzeului National de Arta Contemporana
„cel de-al treilea „este copilul din flori al lui Aristotel cu Cow&Chicken”
– ????????????
„Carusel a fost o revista de benzi desenate care aparea la Craiova la inceputul anilor ’90 si care si-a asumat riscul de a iesi intr-un tiraj de 10.000 de exemplare.
A falimentat dupa o ultima aparitie in iulie 2005″
– gresit
carusel a aparut la inceputul anilor 90 nu la craiova ci la bucuresti ba chiar avea distributie nationala si a aparut aproape un an – 11 numere si doua suplimente. in 2005 fondatorul ei Sandu Florea a incercat resuscitarea ei… din pacate esuata dupa doar 2 numere.
e bine ca se scriu articole despre asta dar mai bine ar fi sa fie scrise corect iar informatia sa fie verificata. ca si in cazul unor articole despre street-art se fac unele greseli care poate fac mai mult rau decat bine atat autorilor cat si fenomenului despre care se scrie.
articolul este in numarul 32(7-13 septembrie 2006) al saptamanalului Prezent
Alexandru Ciubotariu CIUBLOGTARIU http://undergroundbd.blogspot.com/2006/09/jurnalism-facut-dupa-ureche.html