Pe site-ul salonbd.ro, Alexandru Ciubotariu publica raspunsurile lui Sandu Florea, insotite de ilustratii din lucrarile acestuia, la intrebarile interviului destinat cartii “Istoria Benzii Desenate Romanesti”, elaborata impreuna cu Dodo Nita:
1.Spuneti-ne cateva cuvinte despre dumneavoastra, despre studiile care le-ati urmat si cum v-au influentat cariera.
Inca din timpul studiilor la Institutul de Arhitectura “Ion Mincu” din Bucuresti am debutat cu un serial BD “Nazdravaniile lui Pacala” in revista pentru copii Luminita, apoi in Cutezatorii si mai tarziu in toate publicatiile care publicau BD.
2.De unde decizia de a face banda desenata? Cum a pornit acesta aventura?
Din copilarie am dorit sa fac BD ca urmare a entuziasmului starnit de celebra revista franceza Valliant cu fabuloasele ei seriale care au captivat imaginatia multor generatii de copii.
3.Doar banda desenata sau aveti/aveati si alte activitati artistice care va completeaza?
Ca tanar student eram pasionat si de literatura SF…am inceput sa particip la cenaclurile studentesti (Solaris, H.G.Wells) incercandu-mi condeiul in acest gen literar. Totusi cariera mea de scriitor s-a dovedit scurta dar experienta castigata mi-a folosit mai tarziu la crearea unor scenarii BD.
4.Ne puteti spune cateva proiecte care va sunt forte dragi, care v-au impresionat? Care este lucrarea cu care va mandriti cel mai tare?
Albumul BD “In Lumea lui Harap Alb” adaptare dupa cunoscuta povestire a lui Ion Creanga care de altfel a fost premiat cu Premiul 1 la Festivalul International SF de la Stressa (Italia)
5.Cum erau oamenii cu care lucrati (scenaristi, redactori, editori)? Care erau relatiile cu ei?
In general am avut bune relatii cu editorii, scenaristii sau redactorii timpului. As putea remarca colaborarea fructuoasa cu scriitorul Radu Theodoru (o serie de BD istorice) si Niculae Franculescu (primele BD western de la noi)
6.Urmariti miscarea(ce fac alti artisti) de la noi sau din afara? Aveti preferati? Care?
Avem multi tineri talentati si as putea mentiona pe Ciubotariu, Drujiniu, Rizea, Popa, Barbu, Ivan, Loghin si altii. Artisti preferati din afara sunt prea multi ca sa-i mentionez. Prin colaborarea la marele edituri americane Marvel si DC am avut prilejul sa lucrez (prin Internet/FedEx) cu artisti din toate continentele, ultimii de pe lista fiind cei din Filipine care sunt extraordinar de talentati.
7.Ne puteti descrie procesul creator? (de la primirea scenariului, sau de cele mai multe ori doar un text, pana la ce materiale folositi dar si surse de documentare). Scenaristul trimite artistului un scenariu (cu dialoguri finale si descrierea fiecarei casete in parte) sau doar un “plot” (o descriere sumara a actiunii si cateva dialoguri care doar sugereaza starea psihologica a personajelor). Unii artisti prefera plotul deoarece au o libertate mai mare de creatie unori chiar sugerand scriitorului o noua directie de actiune care sa fie mai percutanta vizual. Plansele se executa intai in creion pe o hartie speciala cu format standard furnizate de companie (impreuna cu documentarea necesara) si care asigura tiparirea tuturor titlurilor la acelasi format. Daca artistul nu executa tusul el insusi plansele sunt trimise la un “inker” un artist specializat in trasul in tus. Dupa aceia scanurile planselor trase in tus sunt trimise la un “colorist” care executa culoarea cu ajutorul computerului si care trimite apoi scanurile la un “letterist” care plaseaza textele si dialogurile finale tot cu ajutorul computerului dupa care totul se trimite electronic la tipografie.
8. Aveti subiecte/teme favorite?
Prefer povestirile fantastice, SF, care se pot transpune cu usurinta in imagini interesante. Nu e deloc intamplator ca BD-ul are atatia supereroi.
9. Ne puteti spune de unde inspiratia si deprinderea de a spune o poveste in imagini?
Nu as putea spune ca trebuie o deprindere …Gandirea in imagini este o stare naturala a lui homo sapiens incepand cu scenele de vanatoare din grotele neolitice , trecand apoi la picturile si hieroglifele Egiptului antic, pictura bisericeasca si teminand cu benzile desenate si cinematografia moderna. Abilitatea de a pune pe hartie gandirea in imagini este cu totul altceva…presupune talent, mult studiu si…multa munca!!
10. Cum a fost prima data cand ati fost publicat? A fost diferit fata de o lucrare grafica propriu zisa? Capata o noua viata? Simteati ca multiplicarea o transforma?
Debutul publicistic este intotdeauna un evenimet unic, de neuitat…Este ceva creat de tine care vede lumina tiparului si care poate fi vazut si de alte persoane….E greu de descris bucuria si sentimentul de implinire pe care il ai in acea clipa.
11. Aveati sentimental ca faceati cu adevarat ceva deosebit, in sensul ca milioane de copii priveau doar benzile desenate?
Nu as putea spune ca eram contient de acest fapt…Important era pentru mine procesul creativ care avea dificultatile lui mai ales la inceput de cariera. Ideea ca ceea ce creezi este pentru un public larg vine ceva mai tarziu cand te maturizezi ca artist.
12. Ati reusit atat in Romania cat si in America in domeniul benzilor desenate. Ne puteti spune mai multe?
Intotdeauna am privit benzile desenate ca o profesie nu ca un hobby… Daca faci benzi desenate ca un hobby alegi subiectele care iti plac, le tratezi cum crezi de cuviinta, in alte cuvinte nu dai socoteala nimanui si ca o consecinta nu totdeuna ceea ce creezi va vedea lumina tiparului…. dar ca profesionist trebuie sa te adaptezi la cerintele celor care te platesc, sa nu ai prea multe preferinte personale si sa produci lucrari de calitate la timpul cerut… daca esti pregatit sa faci toate acestea succesul este asigurat!
13. Cu toate ca ati plecat din tara sunteti mereu o prezenta vie in lumea benzilor desenate romanesti, atat prin premiile anuale “trofeul Sandu Florea” cat si prin incercarea de resucitare a revistei “Carusel” unde ati promovat multi tineri. Spuneti-ne mai multe despre inseparabila legatura cu banda desenata romanesca.
Avem multe tinere talente in tara…aceste talente au nevoie de o platforma de lansare care sa le cultive abilitatile si sa-i incurajeze sa se maturizeze intr-un gen de arta care este foarte dificila daca doresti sa produci lucrari de calitate… Sa speram ca in viitor o revista de specialitate sa apara si pe meleagurile noastre.
14.Aveti proiecte de banda desenata nepublicate, lucrari care nu au vazut niciodata lumina tiparului?
Am o trilogie intitulata “Garda” o serie SF-Fantasy in colaborare cu scriitorul american Michael Gallagher si cateva povestiri scurte fantastice.
15. Ne puteti da o definitie proprie la “banda desenata”?
“Banda desenata incepe unde cuvintele se opresc.”
16.Cateva sfaturi pentru tinerii creatori de banda desenata…
Cultivarea talentului prin studiu, perseverenta si…multa ,multa munca!
Multumesc,
Alexandru Ciubotariu, toamna 2010
Se afla in pregatire si o monografie „Sandu Florea” ingrijita de Dodo Nita/