Re: Sandu ii raspunde lui Dariz

#1800
_Maxim
Participant

Ieri am fost la Philadelphia, unde am vazut o expozitie temporara Salvador Dali (cea mai mare din America) cu lucrari adunate din 17 tari. Am vazut lucrari de ale lui care nu le stiam. Pe deasupra orasul Philadelphia este foarte frumos. A fost o experienta placuta.
http://www.philamuseum.org/exhibitions/exhibits/dali/sp_ex/%5B/i%5D

1) Ati debutat la editura Marvel publicind creionaje si inkuri facute de dumneavoastra. Urmeaza The Executioner, 200 de planse, creionaj si tus. As dori sa stiu de ce ati preferat sa va specializati ca inker si nu ca penciller?

Aceasta hotarare de specializare nu a venit dintr-o data. La inceput a fost o perioada cand am lucrat simultan ca penciller (cu trasul in tus a planselor mele facut de altcineva) si ca inker (tras in tus pe creionajul altor artisti). Hotararea de a ma specializa in inking a fost de natura economica deoarece ca inker pot realiza trei comicsuri pe luna comparativ cu numai unul ca penciller, dublandu-mi in acest fel veniturile. Pe deasupra, consumul de energie pentru realizarea creionajului este mai mare si era dificil de tinut pasul cu colegii mei mult mai tineri decat mine. Industria americana de comics este recunoscuta ca o masina de „tocat” talente si in general cariera unui penciller bun este intre 3-5 ani, iar a unui inker bun 5-10 ani (sunt si exceptii dar foarte putine). Dovada ca alegerea mea a fost inspirata, a fost ca eu inca activez in industria de comics dupa 14 ani cu perspective bune sa mai rezist inca vreo cativa ani ceea ce pot spune ca este un adevarat MIRACOL.

(to be continued)