Re: …SI putin IMPOSTOR!

#3339
_Maxim
Participant

Sorin Antohi, seful Departamentului de studii istorice de la Central European University din Budapesta, este conducator de doctorat fara sa aiba titlul de doctor. Un caz unic pina acum.

Potrivit CV-ului afisat pe site-ul universitatii din Budapesta, Sorin Antohi si-a sustinut doctoratul in istorie in 1995 la Universitatea „Al.I. Cuza“ din Iasi. Verificari recente au aratat insa ca acesta nu a obtinut niciodata titlul de doctor, informatie ce a fost facuta publica ieri de „Ziarul de Iasi“. El s-a inscris la doctorat in 1991, sub conducerea stiintifica a acad. Alexandru Zub, iar la fara frecventa era obligat sa-si sustina teza in sase ani. Nu a facut-o, desi si-a dat toate examenele si referatele, si, ca urmare, a fost exmatriculat, insa abia in 2000, dupa noua ani. „Nu ne-am mai confruntat niciodata cu un astfel de caz“, spune Luminita Iacob, prorector la Universitatea „Al.I. Cuza“. Prin ineditul situatiei, dar si prin pozitiile pe care le-a detinut Sorin Antohi, cazul socheaza lumea academica. In absenta unei explicatii din partea acestuia – ce nu a putut fi contactat la universitatea din Budapesta pina aseara -, cunoscutii si colegii sai de breasla nu stiu cum sa califice acest gest. Impostura sau neglijenta? Cert este insa ca unii istorici cunosteau acest lucru, fiind surprinsi doar de asumarea unui titlu pe care nu-l are. Cei mai multi nu si-au imaginat insa ca cineva care a fost chiar prorector academic al prestigioasei institutii din Budapesta nu are titlul de doctor.

„Este inexplicabil“
„Sint intristat si stupefiat. Este regretabil si incorecta invocarea acestui titlu fara sa-l detii. Eu eram convins ca Sorin Antohi are doctorat si este ciudat ca nu a reusit sa-si duca formal demersul pina la capat“, spune Florin Platon, decanul Facultatii de Istorie din Iasi. Vladimir Tismaneanu, cel care l-a ales pe Antohi sa faca parte din comisia prezidentiala pe care o conduce, s-a declarat si el socat de informatie. „Este inexplicabil in conditiile in care are o opera care l-ar fi calificat sa obtina de cel putin trei ori acest titlu“, afirma Vladimir Tismaneanu, apreciind ca „nu este un moment agreabil pentru intelectualitatea romaneasca“. Singurul nesurprins a fost, fireste, conducatorul de doctorat al lui Sorin Antohi. Alexandru Zub, seful Sectiei de Istorie a Academiei, a refuzat sa faca vreun comentariu pe aceasta tema. „A fost santajat pentru ca a scos clandestin o revista si a dus asta in circa toata viata. Lasati-l in pace“, a spus academicianul, referindu-se la colaborarea cu Securitatea, adaugind ca nu stie ca Antohi „sa fi pretins ca este altceva decit este“.

Doctoranzii doctorandului
Atita vreme cit nu preda in Romania, Sorin Antohi nu poate raspunde in fata legii pentru fals in acte sau uz de fals. Potrivit lui Dumitru Miron, secretar de stat la Educatie, numele istoricului nu apare deloc in scriptele ministerului, ceea ce inseamna ca nu si-a sustinut doctoratul. In Ungaria, unde acesta are functii de conducere, cariera sa academica ar putea avea de suferit, chiar daca activeaza intr-o universitate privata. „In general, in orice comunitate stiintifica o pozitie de acest nivel presupune titlul de doctor“, spune Vladimir Tismaneanu, profesor la Universitatea din Maryland. In SUA, unde este de altfel acreditata institutia din Budapesta, nu poti deveni nici macar titular fara titlul de doctor. Or, Antohi conduce el insusi doctorate. In aceasta calitate a „pastorit“ destinele academice ale multor tineri din Romania.

De la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii Bucuresti, sotii Cristina si Dragos Petrescu, colaboratori acum la CEU, l-au avut coordonator de doctorat, ca si Victor Rizescu, colegul lor de la Stiinte Politice. Dragos Petrescu este reprezentantul presedintelui Basescu in CNSAS. „Doctoratele lor au fost validate in Romania, dar nu stiu exact in ce calitate figura Sorin Antohi in comisiile lor si ce reguli exista acolo“, spune Cristian Preda, decan la Stiinte Politice.

O tinara din Romania, careia Sorin Antohi ii coordoneaza doctoratul si se afla deja in anul II, s-a aratat si ea socata la aceasta veste. „Cum e posibil? Te pomenesti ca oficial nici nu sint doctoranda lui“, a intrebat tinara.
http://www.cotidianul.ro/index.php?id=7545&art=19202&cHash=8d1bd402e9

Nimic nu ma mai surprinde…si asta ma doare.
In orice caz, mi s-a luat poate o pietricica de pe inima ca l-am contrat odata si o indoiala din suflet ca as fi fost invidios: cu multi ani in urma, cand isi incepuse construirea soclului de „carturar” (observati ca nu i se mai pre-lipeste numelui acest termen, arhaism echivalent al… „doctorului”), mi-am exprimat indoiala in fata dezvoltatii sale „multilaterale” si a inaintarii lui spre noi culmi intelectuale si geniale (ca si mare specialist in limba engleza) Mi-a aruncat o privire de-acolo de sus si o replica la care n-am mai avut nicio replica. Eram singur, printre adulatori.
Era o „consfatuire” SF nationala. Multe personalitati au iesit in fata in anii 80 si au continuat si dupa. 😉 O alta personalitate care crestea atunci, in ’80, iar in zilele noastre a ajuns la un apogeu auto-impus (ca semn al unei modestii bine gandite), sustinea ca in Science Fiction primordiala e Stiinta pentru ca de-aia e si pusa inaintea Fictiunii in acea sintagma. Un alt fin cunoscator al limbii engleze! Cand am sesizat eroarea, cu toata amicitia care ma lega de el intr-ale scifiului, n-am avut niciun semn de aprobare sau sustinere de la ceilalti. Era oare prea evidenta eroarea si nu merita evidentierea? 😆 😆 Stiu macar ca n-a mai sustinut primordialitatea Stiintei. In niciun caz folosind (contra) argumentul de mai sus.

Sunt linistit acum. Sau n-ar trebui?
Asa merg lucrurile.
Nu va mai inchinati…
decat daca aveti vreun interes si stiti ca altfel nu merita 😈