Re: Stan Lee

#4890
_Maxim
Participant

„Părintele” lui Spider-man, Stan Lee, are origini româneşti: „Tatăl meu nu mi-a vorbit niciodată despre România”
Articol semnat de Andreea Ciocanel

Americanul Stan Lee, cu origini romaneşti, e creatorul celebrelor personaje de benzi desenate Spider-man, Hulk şi X-Men şi prezentatorul emisiunii „Supereroii lui Stan Lee”, difuzată pe Discovery Channel, in fiecare marţi la ora 22.00. Stan ne-a mărturisit, într-un interviu realizat cu ajutorul celor de la Discovery, că, deşi tatăl lui a fost român, nu i-a vorbit niciodată despre România. În plus, el ne-a mai dezvăluit că a devenit scriitor de benzi desenate din întâmplare, nu că ar fi fost pasionat de ele, şi că în prezent lucrează la doi eroi noi.
Libertatea: Unul dintre părinţii dumneavoastră era din România. Ce ştiţi despre ţara noastră? Vorbiţi limba română?
Stan Lee: Nu, din păcate nu. N-am fost niciodată în România. Tatăl meu era din România, dar nu mi-a povestit niciodată despre ea şi n-am avut niciodată şansa să ajung acolo. El nu ne-a vorbit niciodată în română, aşa că nu ştiu această limbă.

Care e povestea dumneavoastra? Cum aţi început să fiţi interesat de benzile desenate?
Eu n-am fost un mare consumator de asemenea reviste în copilărie. Citeam doar cărţi obişnuite. Când m-am apucat să-mi caut de lucru, pe la 16 ani, am auzit că era un post liber într-o editură şi m-am prezentat. Nici măcar nu ştiam că era unul pentru reviste de benzi desenate, fiindcă acea companie edita şi publicaţii obişnuite. Însă eu aveam nevoie de o slujbă, aşa că am acceptat. A fost o întâmplare. Am continuat să lucrez acolo, fiindcă munca era foarte interesantă şi cu cât lucram mai mult la revistele de benzi desenate, cu atât îmi plăceau mai tare şi îmi dădeam seama că în acest format aş putea face nişte poveşti pline de imaginaţie, neobişnuite. A început să-mi placă foarte mult ceea ce făceam şi aşa am rămas să lucrez în domeniu.

De unde vă inspiraţi pentru a vă crea eroii?
E meseria mea să creez personaje şi să scriu poveşti, deci fac asta fiindcă asta trebuie să fac. Cred că sunt destul de norocos, deoarece nu mi se pare greu deloc. Mie îmi e chiar uşor să gândesc, să imaginez poveşti. Îmi place să fac asta, e distractiv şi e relativ uşor. Mă bucur că nu lucrez în cine ştie ce alt domeniu, aici în Los Angeles, pentru că la alte lucruri nu prea mă pricep. Dar scrisul poveştilor mi se pare distractiv. Nu ştiu. Poate că m-am născut cu talentul de a scrie poveşti, aşa cum alţii se nasc ca să cânte la instrumente muzicale sau să facă diverse alte chestii.

Dintre toţi supereroii pe care i-aţi creat, care este preferatul dumneavoastră şi de ce?
Îmi plac toţi foarte mult, dar dacă ar trebui totuşi să aleg unul singur, cred că aş spune Spider-man – Omul Păianjen.

Spider-man, creat după o muscă

Cum v-a venit ideea de a crea Omul Păianjen?
Mai realizasem deja câţiva supereroi: The Fantastic Four şi Hulk. Dar căutam ceva nou, cu totul diferit, şi m-am gândit: “Ce aş putea face ca să fie altfel?!” Atunci am văzut o muscă mergând pe perete. Şi m-am gândit: “N-ar fi amuzant dacă un om ar putea să stea pe perete precum o muscă? Şi ce fel de om ar fi? Oare cum i-aş spune? Omul Muscă?”. Nu suna foarte dramatic. Omul Insectă? Nici asta nu suna prea bine. Aşa că am făcut o listă şi am ajuns la cuvântul “păianjen”. M-am gândit: “Hai să fac un personaj care să aibă aptitudinile unui păianjen, să poată să stea pe un perete, să se caţere pe perete şi chiar pe tavan”. Apoi am decis că ar fi distractiv dacă ar putea să şi lanseze fire, tot ca un păianjen, şi să sară de pe o clădire pe alta. Aşa a apărut Omul Păianjen.

De ce nu avem mai multe femei supereroine?
Sincer, motivul e că revistele de benzi desenate sunt citite mai ales de băieţi. Fetele nu răsfoiesc foarte multe reviste sau cărţi cu supereroi. Poate că din 50 de cititori, doi sau trei ar fi fete. Aşa încât noi trebuie să ne conformăm publicului pe care îl avem, iar băieţilor le place în special să citească despre bărbaţii care sunt supereroi şi au diverse superputeri, în timp ce pe fete vor doar să le admire în imagini, deci întotdeauna în poveste există şi fete drăguţe. Bărbaţii sunt de obicei eroii. Am încercat şi nişte reviste care prezentau fete. După ce Hulk a devenit un erou cunoscut, am scos o revistă cu o supereroină numită She-Hulk. Era foarte bună, la fel de bună ca şi Hulk. Dar n-a avut la fel de mulţi cititori, fiindcă eu cred că pe băieţi nu i-a interesat să citească despre o supereroină.

În prezent, sunteţi prezentatorul emisiunii “Supereroii lui Stan Lee” de la Discovery Channel. Care a fost elementul care v-a surprins cel mai mult la aceşti “supereroi” până acum?
Adevărul este că toate abilităţile acelor oameni prezentaţi în emisiune m-au surprins. Există unul, în mod deosebit, la care mă tot gândesc. Un tip care se putea scufunda de pe o platformă aflată la 10 metri înălţime, căzând doar în foarte puţină apă. Nu se rănea niciodată. Putea să facă asta toată ziua. Mie mi se pare că aşa ceva e imposibil, dar el reuşea de fiecare dată.

Intenţionaţi să continuaţi seria “Supereroii lui Stan Lee”?
Oh, categoric! Atât timp cât vom putea, până când o să rămânem în pană de supereroi. Din fericire, zilele acestea tocmai am descoperit unii noi.

Toţi aceşti superoa-meni v-ar putea inspira pentru un nou erou? Şi la ce anume lucraţi acum?
Nu am creat nici un erou inspirat de aceşti superoameni. Nu încă. La ce lucrez acum? Am o nouă companie, numită POW! Entertainment. Iar acum lucrăm la filme noi, programe TV noi şi jocuri video. Îmi place să scriu poveşti noi, am idei noi şi le vindem pe oriunde putem. Facem chiar şi nişte desene animate în Japonia. Avem un desen animat numit Heroman, iar acum lucrăm la un proiect în China, creăm un supererou chinez. Şi mai muncim la un alt proiect cu nişte indieni, cu care facem un supererou indian. Şi, desigur, lucrez la nişte supereroi americani noi. Încerc să mă menţin mereu ocupat, iar partea bună este că funcţionează. E ca şi cum m-aş juca, nu simt că muncesc cu adevărat. Mă consider un mare norocos, fiindcă lucrez cu nişte oameni foarte talentaţi. Totul e foarte plăcut şi distractiv, tot timpul!

Cunoaşteţi vreun român? De pildă, în filmul “Captain America”, supererou pe care tot dv. l-aţi creat, unul dintre personaje este interpretat de un actor român, pe nume Sebastian Stan. Îl cunoaşteţi?
Nu, nu îl cunosc. Când întâlnesc oameni, nu întreb niciodată ce pregătire au sau din ce ţară vin. Sunt doar nişte persoane care îmi plac şi cu care stau de vorbă. Pe cei mai mulţi dintre cei care au jucat în “Captain America” nici măcar nu i-am cunoscut. Cea mai mare parte a filmărilor a fost realizată în Anglia, iar eu n-am avut timp să mă duc acolo. Aşa încât îi aştept până se întorc aici, sau poate s-au întors deja, dar încă n-am aflat eu. Şi sper să îi văd pe câţiva dintre ei, când îmi voi face şi eu mica mea apariţie în film. Încă n-am luat legătura cu ei.

Care este cel mai de preţ lucru al dumneavoastră?
Cred că fiica şi soţia mea. Nu am chiar atât de multe lucruri. Nu sunt un colecţionar. Îmi place automobilul meu. Am o maşină drăguţă, o decapotabilă din 1995, la care n-am de gând să renunţ.

Părinţii săi au ajuns ilegal în SUA

Stan Lee, pe numele real Stanley Martin Lieber, s-a născut pe 28 decembrie 1922, în oraşul New York, SUA, în urma poveştii de iubire dintre doi imigranţi evrei, ajunşi ilegal în SUA, tatăl său fiind român.

Are stea pe Walk of Fame

Stan Lee, considerat o legendă în universul romanelor de benzi desenate publicate de Marvel Comics, a primit, la începutul acestui an, o stea pe celebrul bulevard al celebrităţilor, Walk of Fame din Los Angeles, SUA

Iată şi alte personaje celebre

Iron Man (Omul de Oţel), creat în anii ’60, e faimos pentru armura sa super-tehnologizată, pe care o foloseşte pentru a lupta împotriva răului.

Uriaşul Hulk a debutat în benzile desenate în mai 1962 şi este un monstru verde, care are puteri incredibile ce cresc pe măsură ce acesta se enervează mai tare
Cei patru fantastici au fost creaţi de Stan Lee şi Jack Kirby şi sunt patru eroi care dobândesc puteri impresionante în timpul unei călătorii în spaţiu

X-men a debutat în benzile desenate în septembrie 1963 şi formează o echipă de mutanţi care îşi folosesc puterile pentru a ajuta omenirea
LIBERTATEA.ro
http://www.libertatea.ro/stire/exclusiv-parintele-lui-spider-man-stan-lee-are-origini-romanesti-tatal-meu-nu-mi-a-vorbit-niciodata-despre-romania-323733.html