Re: TEXT si DESENE: VALENTIN IORDACHE 2

Acasă Discuții AH, BD! AH, BD! # 16 – Special Valentin Iordache Re: TEXT si DESENE: VALENTIN IORDACHE 2

#4437
_Maxim
Participant

Valentin a decis ca desenase tot ce avea de spus si urma sa scrie ce mai avea de spus…
Decizia lui de abandonare a desenului este, luand-o pe scurtatura, o provocare. Pentru el insusi. Pentru mine, este ocazia sa-i privesc corpul de lucrari ca o Opera inchisa, clasicizata si sa deschid rubrica asta BD aici despre el, ca si cum n-ar mai fi pe lumea asta pentru a putea sa-mi reproseze ca-mi pierd timpul, hahaha!

A. Text si desene, la prima vedere, cam asta ar fi o banda desenata
La Valentin Iordache, textul este ingrijit, egal scris in inserturi, auctorial, sau in bule (dialog), iar desenele sunt taiate frumos in casete egale. Doar titlul, din prima caseta, este scris cu un anume dichis, adica este desenat. Nu e debandada in mizanscena, personajele nu ies din casete, sau chestii de felul asta, iar chenarele nu sunt deformate „expresiv”.
Gramaticul McCloud definea BD ca Arta a invizibilului
(1), cu referire la spatiul dintre casete, vacuum fertil, similar efectului generat de montajul cinematografic: asocierea si succesiunea de imagini sugestive. Acolo, in spatiul gol, imaginatia este starnita sa puna-n loc cele de cuviinta (2).
Toate bune, numai ca desenele lui Valentin se succed, se aseaza unul langa altul, unul peste altul, precum carourile unei ferestre(3), iar textul curge de la unul la altul, iar intre ele… ar putea fi alte carouri, la nesfarsit(4).


1. caroiaj A4 cu inserturi de text
si 2. varianta cu aglutinare orizontala


3 caroiaj A3 cu un exemplu de caseta in caseta si de caseta-document; 4.varianta de A3 cu o aglutinare;

Va urma.
(1) Scott McCloud, Understanding Comics: The Invisible Art, 1993
(2) Asta-i teorie, de care poate om bate campii altadata: Banda Desenata exista prin ceea ce “lasa” intre casete in (ne)voia inchipuirii, exista in forta evocativa a elipselor, a absentelor pregnante…
(3) O fereastra care apare, efectiv, pe o pagina intreaga in “BANDA desenata de Valentin Iordache”
(4) Iterare fractala: casete in casete (v. cap.D si figura 3), paginile-caseta A4 si A3 verticale sectionate de verticale si orizontale echidistante, suprapzitionari de doua A3 orizontale la fel feliate… Quadranturi in quadranturi in quadranturi, ca sa stim unde suntem cand ne ratacim intr-un film SF: intr-un quadrant necunoscut! lol